allergie hond katOvermatig krabben, bijten of likken? Het kan een allergie zijn!

Heeft jouw hond of kat heftige jeuk en huidproblemen? Zie je overmatig krabben, bijten of likken? Dan kan het wel eens een allergie zijn.

Wat is een allergie?

Een allergie is een aandoening waarbij het immuunsysteem van jouw hond of kat een abnormale reactie geeft op alledaagse, niet schadelijke stoffen. Hoe krijgt een huisdier een allergie? En wat doe je hier tegen?

Hoe komen huisdieren aan een allergie?

Allergieën kunnen erfelijk zijn of zich ontwikkelen na herhaalde blootstelling aan bepaalde stoffen, zogenaamde allergenen. Een allergie is niet te genezen, maar het doel is om de klachten zo goed mogelijk onder controle te houden.

Huisdieren komen in aanraking met allergenen door eten en drinken, via de lucht en door direct contact via de huid.

Veelvoorkomende allergenen:

Vlooienbeten, huisstof- en voorraadmijten, huidcellen (van andere diersoorten), pollen van bomen, grassen en kruiden, schimmels en voeding. Een allergie die ontstaat door contact is relatief zeldzaam.

Na de eerste blootstelling herkent en markeert het lichaam deze allergenen als een lichaamsvreemde stof. Vervolgens komen er bepaalde stoffen vrij die een allergische rectie veroorzaken.

Hoe weet ik of mijn huisdier allergisch is?

De meest voorkomende klacht bij allergie is jeuk wat kan leiden tot:

– Krabben, bijten en kauwen
– Veel aan de poten likken
– Wrijven met de kop
– Veel wassen
– Haarverlies
– Terugkerende oorproblemen

Plaatsen waar veel jeuk voorkomt: Buik, pootjes, staarbasis, rond de ogen, bek en oren. Sommige dieren hebben last van niezen, hoesten, diarree of waterige ogen.

Waarom heeft mijn huisdier de ene leer meer last van allergie dan andere keren?

Allergische klachten kunnen gedurende het hele jaar aanwezig of alleen tijdens een bepaald seizoen, Dat is afhankelijk van het allergeen dat de allergische reactie veroorzaakt. Pollen veroorzaken seizoensgebonden klachten, terwijl mijten het hele jaar klachten veroorzaken.

Mijn huisdier heeft last van een allergie, wat nu?

Allereerst is het belangrijk dat de dierenarts alle andere mogelijke oorzaken voor de klachten heeft uitgesloten. Daarna kan een bloedtest en/of huidtest worden uitgevoerd. Deze testen tonen aan of het een allergie is en welke stoffen de allergieklachten veroorzaken. Zodra de uitslag bekend is bespreekt de dierenarts de mogelijkheden van behandeling met het doel om tot een langdurige verlichting van de allergische klachten te geven.

Heeft jouw huisdier klachten die kunnen wijzen op een allergie? Maak dan een afspraak. Via ons online afsprakensysteem kun je kiezen voor een Consult Huid & Jeukproblemen. We plannen dan een half uur voor je in zodat we voldoende tijd hebben om de klachten goed in kaart te brengen en jouw huisdier te  goed onderzoeken. Voor dit consult betaal je hetzelfde als voor een gewoon consult van vijftien minuten.