Wij adviseren om een voedster vanaf 6 maanden leeftijd, te laten steriliseren. Steriliseren van een voedster (vrouwtjes konijn) vóór het 2e levensjaar voorkomt het erg veel voorkomende baarmoederkanker. Voedsters die niet gesteriliseerd worden hebben vanaf 4-jarige leeftijd 50 tot 80% kans op baarmoederkanker.

Een castratie kan vanaf 4-5 maanden leeftijd. Rammen (mannetjes konijnen) worden tammer en liever na een castratie en zijn goed met een ander konijn te koppelen, bijvoorbeeld een gesteriliseerde voedster. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een pijnloze castratie bij een konijn zonder al te veel risico prima uit te voeren. Na de castratie kan een ram nog 3-6 weken vruchtbaar zijn.

 

Tarieven sterilisatie en castratie konijn/cavia (per 1 januari 2019)
Castratie mannelijk konijn/cavia < 2 kg€ 77,30
Castratie mannelijk konijn/cavia > 2 kg€ 93,62
Sterilisatie (ovariohysterectomie) vrouwelijk konijn/cavia < 2 kg€ 135,43
Sterilisatie (ovariohysterectomie) vrouwelijk konijn/cavia > 2 kg€ 153,28

Konijnen mogen niet vasten voor de ingreep. Rammetjes worden gecastreerd onder narcose en met plaatselijke  verdoving. Voedsters worden gesteriliseerd onder gasnarcose. Castreren en steriliseren van konijntjes kan zo op een verantwoorde manier gebeuren. Prijzen zijn inclusief gasnarcose,  gebruik bewakingsapparatuur, operatiematerialen en btw. De prijzen zijn exclusief medicatie.