Honden en katten hebben vaak neusproblemen. Ze krijgen infecties. Ze niezen. Soms hebben ze last van een bloedneus. Ze snuiven vaak vreemde voorwerpen op. Dit kunnen bijvoorbeeld stukjes gras zijn. Soms ontwikkelen ze poliepen of tumoren in de neus.

Met een kijkonderzoek van de neus (rhinoscopie) kunnen we gericht zoeken naar de oorzaak voor niezen, chronische neusverkoudheid, een snotneus, bloedneus, snurken etc. bij hond of kat.

Op een weinig belastende manier kunnen wij met een hele kleine camera in de neus van uw hond of kat kijken.

De procedure

Eerst bekijken we de binnenkant van de neusgang. Dit kijkonderzoek doen we onder algehele narcose. Tijdens de narcose controleren wij uw huisdier met hartbewaking. Ook monitoren wij voortdurend de ademhaling.

Wij bevelen een rhinoscopie om verschillende redenen aan:

Verwijderen van een stukje gras uit de neus
  • (Verdenking van een) vreemd voorwerp in de neus
  • Chronische loopneus (één of beide kanten)
  • Aanhoudend, ongecontroleerd niezen
  • Vermoeden van tumoren en poliepen in de neus
  • Snurkgeluiden
  • Onverklaarbare terugkerende neusbloedingen
  • Onverklaarbare neuspijn
  • Chronisch omgekeerd niezen; “reverse sneezen”
  • Vermoeden van schimmelinfecties zoals aspergillose

Daarna brengen wij de scoop heel voorzichtig in iedere neusholte. We spoelen voortdurend met een steriele zoutoplossing door het instrument. Zo zorgen wij voor voldoende zich. Ook spoelen we gelijk eventuele blokkades weg. Met de camera kun je heel goed hele kleine letsels zien. We nemen tot slot een klein beetje weefsel af van verdachte plekken. Dit weefsel sturen wij op voor verder onderzoek. In de neus lopen veel bloedvaatjes. Patiënten kunnen daarom een tijdelijke bloedneus hebben na de behandeling. De uitslagen van het weefselonderzoek volgen na een week. Als de uitslag binnen is bespreken wij met u de resultaten.

Wij voeren de rhinoscopie vrijwel altijd poliklinisch uit. Na een eerste gesprek proberen wij het kijkonderzoek aansluitend te doen.

Afspraak maken voor rhiniscopie?

Bent u normaal klant bij een andere dierenartspraktijk? Of wordt u naar ons doorverwezen door een collega dierenarts ? Dan plannen wij vooraf ook een eerste gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we wat de klachten van uw hond zijn. Ook onderzoeken wij uw hond vooraf. Natuurlijk bekijken wij welk onderzoek al door uw eigen dierenarts is uitgevoerd. Voor de scopie is het beter dat uw huisdier 6 weken geen prednisolon heeft gehad. Dit kan namelijk de uitslag beïnvloeden. Vervolgens bespreken wij met u het verdere plan. Tot slot, wij spreken de verwachte kosten met u door.

Bel ons op 0321-312152 voor meer informatie of om een afspraak te maken.