Honden en katten hebben vaak neusproblemen. Ze krijgen infecties. Ze niezen. Soms hebben ze last van een bloedneus. Ook snuiven ze wel eens vreemde voorwerpen op. Dit kunnen bijvoorbeeld stukjes gras zijn. Soms ontwikkelen ze poliepen of tumoren in de neus. Op een weinig belastende manier kunnen wij met een hele kleine camera in de neus van uw hond of kat kijken.

Met een rhinoscopie (kijkonderzoek van de neus) kunnen we gericht zoeken naar de oorzaak voor niezen, chronische neusverkoudheid, snotneus, bloedneus, snurken etc. bij uw hond of kat.

Rhinoscopie

Bij een rhinoscopie bekijken we eerst de binnenkant van de neusgang. Dit kijkonderzoek doen we onder algehele narcose. Tijdens de narcose controleren wij uw huisdier met hartbewaking. Ook monitoren wij voortdurend de ademhaling. Daarna brengen wij de rhinoscoop heel voorzichtig in iedere neusholte. We spoelen met een steriele zoutoplossing. Zo zorgen wij voor voldoende zicht. Ook spoelen we gelijk eventuele blokkades weg. Met de camera kun je heel goed hele kleine letsels zien. We nemen een klein beetje weefsel af van verdachte plekken.  Daarnaast nemen we een monster voor bacteriologisch- en schimmelonderzoek.  De monsters sturen wij op voor verder onderzoek. Zodra de uitslagen binnen zijn, bespreken wij met u de resultaten. In de neus lopen veel bloedvaatjes. Patiënten kunnen daarom een tijdelijke bloedneus hebben na de behandeling. Een week na de rhinoscopie zien we uw hond of kat graag terug voor controle.

Wij bevelen een rhinoscopie om verschillende redenen aan:

Verwijderen van een stukje gras uit de neus
  • Bij (verdenking van een) vreemd voorwerp in de neus
  • Chronische loopneus (één of beide kanten)
  • Aanhoudend, ongecontroleerd niezen
  • Vermoeden van tumoren en poliepen in de neus
  • Snurkgeluiden
  • Onverklaarbare terugkerende neusbloedingen
  • Onverklaarbare neuspijn
  • Chronisch omgekeerd niezen; “reverse sneezen”
  • Vermoeden van schimmelinfecties zoals aspergillose

 

 

 

Afspraak maken voor rhinoscopie?

Is uw hond of kat ingeschreven bij een andere dierenartspraktijk? Geen enkel probleem, maar dan heeft u voor een rhinoscopie een verwijzing van uw eigen dierenarts nodig. Uw dierenarts mailt ons dan het verzoek voor een rhinoscopie. Vanuit diverse dierenartspraktijken krijgen wij hiervoor regelmatig aanvragen. Heeft u geen verwijzing van uw eigen dierenarts? Of wilt u een second opinion en denkt u dat een rhinoscopie noodzakelijk is? Dan vragen wij of u om u met uw husidier eerst op afspreek wil komen op onze praktijk.

Consult

Tijdens het consult wordt uw huisdier door ons nagekeken. Ook bespreken we gelijk met u de eventuele mogelijkheden van een rhinoscopie voor uw hond of kat. Daarnaast bepreken we de hele procedure en ook de te verwachten kosten. Natuurlijk bekijken wij ook welk onderzoek al door uw eigen dierenarts is uitgevoerd. Zo weet u exact wat u te wachten staan en komt u niet voor onaangename verassingen te staan.

Een bacteriologische kweek en weefselonderzoek zijn in principe bij ons inbegrepen bij de rhinoscopie. Voor een rhinoscopie is het beter dat uw huisdier 6 weken geen prednisolon heeft gehad. Dit kan namelijk de uitslag beïnvloeden. U kunt bij ons meestal snel terecht voor een rhinoscopie. Dus geen wekenlang wachten tot er plek is.

 Tot slot: ook is het mogelijk om bij ons een otoscopie, tracheoscopie, bronchoscopie en broncho-alveolaire lavage (BAL) uit te laten voeren. Dit kan nodig zijn bij problemen van de luchtweg problemen met het oor.

Bel ons op 0321-312152 voor meer informatie. Ook kunt u bellen voor een afspraak als u een verwijzing van uw dierenarts heeft.

tracheoscopie

tracheoscopie bij een hond