Laparoscopisch steriliseren
Laparoscopische operaties zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Hieronder vertellen wij u meer over deze manier van chirurgie en waar de laparoscopie voor ingezet kan worden.
Laparoscopie is een manier van opereren die minimaal belastend is voor de patiënt. In de volksmond noemen we dit ook wel een kijkoperatie. Men maakt drie kleine gaatjes in de buikholte waar net een camera (de laparoscoop) en instrumenten doorheen kunnen. Met de camera kan de dierenarts de verschillende organen in de buikholte inspecteren en ziektes opsporen. De dierenarts kan instrumenten in de buik brengen en op die manier opereren. Het grote voordeel van de laparoscopie is dat er hele kleine gaatjes nodig zijn om een operatie uit te voeren. Daardoor herstelt de patiënt na de operatie veel sneller. Laparoscopisch steriliseren (eigenlijk: castratie) van de teef is binnen de diergeneeskunde de meest toegepaste manier van laparoscopie.
Sterilisatie
Bij deze operatie verwijderen we de eierstokken. Bij de oude techniek moeten we hiervoor een grotere buiksnede maken, waarbij we de eierstokken buiten de buik moeten halen om ze te verwijderen. Dit kan extra napijn geven na de operatie. Tijdens de laparoscopische sterilisaties is dit niet nodig. De eierstokken maken we met de camera zichtbaar in de buik en verwijderen we vervolgens met speciale instrumenten. Zo voorkomen we extra napijn. Ook is er minder contact met de buitenlucht, waardoor er minder kans is op wondinfectie.
Om de risico’s zo laag mogelijk te houden adviseren we bij de oude sterilisatietechniek om 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren. Omdat het risico op bloedingen bij laparoscopische sterilisatie minder groot is, steriliseren we honden vanaf 6 weken na de loopsheid.
Kortom, de voordelen van de laparoscopische operatie zijn:
- Kleinere sneden dan bij de oude sterilisatietechniek.
- Snellere herstelperiode
- Beter zicht op de eierstokken tijdens de operatie
- Minder kans op wondinfectie
Zijn er ook nadelen aan deze operatie?
- Door de kleine sneetjes kunnen we alleen de eierstokken verwijderen, bij afwijkingen aan de baarmoeder moeten we alsnog de oude techniek gebruiken.
- Om goed zicht te hebben in de buik brengen we CO2 in de buik. Dit kan milde klachten geven.
- Omdat we voor de laparoscopische operatie speciaal (kostbaar) instrumentarium gebruiken, is de laparoscopische operatie duurder dan de oude techniek (+/- €150-200)
Laparoscopisch steriliseren bij Delta Dierenartsen
De voordelen van een laparoscopische sterilisatie gelden vooral voor honden die meer wegen dan 20kg en die niet te veel buikvet hebben. Voor honden onder de 20kg is ook aangepast instrumentarium nodig. Op dit moment voeren wij daarom alleen laparoscopische operaties uit bij honden boven de 20kg. Laparoscopisch steriliseren doen wij op woensdagochtend.
Goed om te weten: in heel enkele gevallen moeten we een teef tijdens de laparoscopische sterilisatie alsnog op de klassieke manier castreren, bv. als er onverhoopt sprake is van een nabloeding.
Wilt u meer weten over laparoscopisch steriliseren of wil u een afspraak maken?
Bel 0321-312152, onze medewerkers staan u graag te woord.