Teken komen op veel plekken voor

Huisdieren hebben vaak last van teken. Deze parasiet komt voor in bosrijk gebied, maar ook in parken en tuinen met struiken en hteekoog gras. Een teek is een kleine spinachtige parasiet. In het bosrijke en groene buitengebied van de Flevopolder in en rondom Dronten en Biddinghuizen komen ze veel voor. Ze veroorzaken huidinfecties en jeuk, maar ze kunnen ook levensgevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Teken zijn het hele jaar door actief maar na een vochtige zomer en een zachte winter vind je ze het meest.

Ontwikkeling en Leefgebied

Een teek wordt volwassen in twee tot vier jaar. Uiteindelijk wordt er op de gastheer gepaard, waarna het wijfje zich in ongeveer één week volzuigt met bloed. teek-leefgebiedDaarna valt ze van de gastheer af, legt duizend eitjes en sterft. Op plaatsen met lage begroeiing is de lucht redelijk vochtig en daar leven teken het best. Ze komen dus in natuurgebieden, maar ook in parken, tuinen en op boerderijen voor. De teek klimt op bv. een grashalmen en wacht tot een dier voorbij komt.

Behalve inheemse tekensoorten worden ook de Dermacentor reticulatus, een tropische gast, steeds vaker aangetroffen in Nederland. Men vermoedt dat dit komt door de  klimaatsverandering en door toename van het vakantieverkeer naar Zuid-Europa en import van dieren. Teken kunnen behalve jeuk en irritatie ook nare ziektes overbrengen.

Tekencontrole

Deze diertjes brengen dus levensgevaarlijke ziektes over op mens en dier. De enige manier om deze ziektes te voorkomen, is tegengaan dat teken op uw huisdier belanden en bloed kunnen zuigen. Daarom is het advies om deze parasieten te bestrijden, zodat overdracht van ziekte voorkomen wordt.

Tekenpreventie

Nog beter is het om te zorgen dat uw huisdier zo weinig mogelijk met teken in aanraking komt.

– Probeer het risico op blootstelling van een huisdier aan teken te verminderen
– Voorkom een infectie door regelmatige controle en/of het periodiek toedienen van een geschikt tekenmiddel.
controleer-hond-teken