Stiltekamer / Afscheidskamer bij euthanasie voor huisdieren

stiltekamer afscheidskamer euthanasiekamer delta dierenartsen drontenEuthanasie van een huisdier is een moeilijke beslissing

Iets waar je liever niet aan denkt, maar waar als huisdierbezitter ooit allemaal mee te maken krijgen: afscheid nemen. De gedachte alleen al maakt je verdrietig, Een geliefd huisdier laten inslapen is één van de moeilijkste, maar ook moedigste en belangrijkste beslissingen die je als eigenaar waarschijnlijk in de toekomst zal moeten maken. Voor veel mensen is hun huisdier namelijk een deel van hun leven en niet “zomaar een dier”. Bij Delta Dierenartsen begrijpen we dat.

Daarom hebben wij juist in onze dierenartspraktijk in Dronten gekozen om een rustige plek te maken waar je in alle rust, respectvol, waardig en liefdevol afscheid kunt nemen van jouw geliefde huisdier. Dit is onze stiltekamer. Delta Dierenartsen is één van de weinige dierenartspraktijken in Nederland met een aparte stiltekamer. Onze kamer heeft een eigen in- en uitgang, apart van onze hoofdingang en is daarmee uniek in Dronten en omgeving.

Wanneer is euthanasie het beste voor mijn huisdier ?

Wanneer euthanasie (euthanasie betekent: zachte dood) de beste optie is voor jouw huisdier, dat is lastig te bepalen. Dit verschilt per huisdier, afhankelijk van het onderliggende lijden. De levenskwaliteit en het welzijn van jouw dier is altijd het belangrijkste. De definitieve beslissing kan de dierenarts niet voor jou maken. Wel adviseert, ondersteunt en helpt de dierenarts jou met het maken van deze moeilijke, maar moedige beslissing. Zij zijn er voor jou !

Nadat je rustig hebt nagedacht en uiteindelijk het besluit hebt genomen om jouw huisdier te laten inslapen, kun je hiervoor bij ons een afspraak maken. Wij spreken graag vooraf met jou door wat je wilt dat er gebeurt met jouw huisdier na het inslapen. Een euthanasie is vaak erg emotioneel, het kan moeilijk zijn om hier later nog over na te moeten denken.

Hoe wordt mijn huisdier ingeslapen?

Via onze speciale zijingang kom je onze praktijk binnen, daar vangt de dierenarts of dierenarts-assistente jou en jouw huisdier op bij de stiltekamer. Wij nemen alle tijd voor jullie, zodat je in alle rust, liefdevol en met respect afscheid kunt nemen van jouw huisdier.

In de meeste gevallen laten wij jouw hond, kat of konijn inslapen door middel van twee injecties. De eerste injectie zorgt ervoor dat jouw huisdier volledig onder narcose wordt gebracht, zodat het helemaal niets meer ziet, hoort of voelt. De tweede injectie, die jouw huisdier niet meer voelt, zorgt ervoor dat de ademhaling en de hartslag zal stoppen. De dierenarts stelt tenslotte het moment van overlijden vast. Na het inslapen bepaal je zelf wanneer je de stiltekamer verlaat, je verlaat weer via onze speciale zijgang de praktijk, zonder dat je bv. een wachtkamer hoeft te passeren.

Mijn huisdier is overleden, en nu ?

Na het overlijden zijn er een paar officiële opties mogelijk namelijk:

  • Crematie, individueel of in een groep
  • Begraven op een dierenbegraafplaats 
  • Jouw dier laten afvoeren door het crematorium

Wij zorgen er voor dat jouw dier opgehaald wordt en gebracht wordt naar het crematorium. Als je jouw huisdier zelf naar een crematorium wilt brengen, is dit natuurlijk ook mogelijk. 

Liever euthanasie aan huis ?

Als je wilt dat jouw huisdier thuis wordt ingeslapen in zijn eigen vertrouwde omgeving, dan is dat natuurlijk bespreekbaar. Samen met jou bekijken we dan op welk tijdstip het mogelijk is dat de dierenarts bij jou thuis komt.

Rouwproces

De dood van een huisdier en het verlies van een huisdier brengt natuurlijk veel verdriet met zich mee. De pijn die je daarbij voelt is de prijs van de liefde die jullie een leven lang samen gedeeld hebben. Wij snappen dat zelf heel goed. Iedereen rouwt daarbij op zijn eigen manier. Definitief afscheid nemen van een geliefd dier doet altijd pijn. Het klinkt misschien cliché, maar één ding is heel belangrijk: geef het tijd! De mooie herinneringen zullen altijd blijven, daarvan neem je nooit afscheid. 

Merk je dat je moeite hebt om het verlies van jou huisdier te verwerken? Misschien heb je iets aan deze tips:

Kosten van euthanasie

De kosten van de euthanasie zijn afhankelijk van jouw huisdier en of je het inslapen in onze kliniek of thuis wilt laten plaatsvinden. Bij spoedgevallen, in de avond of in het weekend en tijdens feestdagen kunnen de kosten anders zijn. Bel ons voor meer informatie: 0321-312152.

De kosten die verbonden zijn aan het laten begraven of cremeren van jouw dier kun je met het crematorium of de begraafplaats bespreken. 

Heb je nog vragen over euthanasie van jouw huisdier ?

Of heb je misschien een huisdier waarvan je denkt dat het ingeslapen moet worden? Of twijfel je heel erg waar je goed aan doet? Delta Dierenartsen begeleidt en ondersteunt je graag bij deze lastige maar dappere beslissing voor jou en jouw huisdier. Bel ons gerust: 0321-312152 of maak een afspraak voor een adviesgesprek of adviesconsult.

Wij zijn er voor jou en jouw huisdier!