“Mijn dier heeft geen spoelwormen want ik zie ze niet … “

“Spoelwormen zie ik niet dus mijn dier heeft ze niet.” Dit is een vaak gehoord, ernstig misverstand. Een worminfectie gaat bij volwassen dieren zelden gepaard met symptomen. Minstens 4,6% van de ontlasting van katten bevat bijvoorbeeld spoelwormeieren1.

Ook al merkt u er misschien niets van, (spoel)worminfecties zijn erg schadelijk.  Worminfecties vormen vooral een behoorlijk gezondheidsrisico voor u en uw omgeving. Met name kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand zijn in gevaar. De gevolgen van niet afdoende ontwormen kunnen mild tot ernstig zijn. Het kan allergieën verergeren (zoals astma) tot blindheid en alveolaire echinokokkose veroorzaken.

zandbak-spoelwormenBesmetting

Zogende dieren kunnen via de melk hun jongen besmetten met spoelwormen. Daardoor hebben kittens en pups al op jonge leeftijd spoelwormen. Het is dan ook belangrijk dat moeder en jongen gelijktijdig ontwormd worden.

Volwassen dieren besmetten zichzelf met spoelwormen door het opeten van rijpe wormeieren. Deze wormeitjes kunnen jarenlang in de buitenwereld overleven. Uitlaatveldjes en andere gebieden waar dieren hun behoeften doen zijn vaak  besmet. Ook kan uw dier besmet raken door het opeten van een “tussengastheer” zoals een muis, een slak of een vlo.

Katten die buiten leven

Ook katten die buiten moeten poepen. Katten kiezen daarvoor vaak de zandbak of een tuin. Uit onderzoek blijkt dat veel zandbakken (25%) besmet zijn met spoelwormeieren2. Dit geeft reden tot bezorgdheid, met name voor spelende kinderen.

Katten die binnen leven

Ook de kat die binnen leeft kan beter met enige regelmaat ontwormd worden. Via onze schoenen nemen wij wormeitjes mee naar binnen. Wanneer de kat gaat liggen en daarna haar vacht schoonlikt, kan ze zich besmetten. Dit gebeurt vaker dan u denkt!

Preventieve maatregelen

Naast regelmatige ontwormen (minimaal 4x per jaar) kunt u het volgende doen:

• Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Was de handen na contact met huisdieren en voor het eten.
• Probeer infectie te voorkomen door het risico op een besmetting van uw huisdier te beperken
• Ruim de ontlasting van het huisdier op
• Minimaliseer de blootstelling van kinderen aan een ernstig of mogelijk besmette omgeving en leer ze goede persoonlijke hygiëne aan

ESCCAP Richtlijn voor het ontwormen van honden en katten

1 P. Overgauw et.al. 2009 Zoonotic parasites in fecal samples and fur from dogs and cats in the Netherlands, veterinary Parasitology. 163(1-20: 115-22, 2009 Jul 7

2 F. van Knapen et.al Toxocara eieren in parken en zandbakken in de stad Utrecht, Tijdschrift voor diergeneeskunde 1993; 118:611-4