Sterilisatie bij de hond

Met een sterilisatie van een vrouwelijke hond, de teef, bedoelen we het operatief weghalen van de eierstokken. Indien nodig verwijderen wij ook de baarmoeder. Medisch gezien spreken wij bij de teef trouwens van een “castratie”. Maar om verwarring te voorkomen spreken wij in de dagelijkse praktijk ook wel van ‘sterilisatie’ van de teef.

Steriliseren heeft voordelen voor de gezondheid van jouw huisdier. Bij de teef voorkomt steriliseren:

Melkkliertumoren teef op latere leeftijd

Door de vrouwelijke hormonen uit de eierstokken ontstaan melkliertumoren sneller bij een teefje. Hoe jonger de teef gesteriliseerd, hoe minder lang de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel. Daarmee is de kans op melkliertumoren ook kleiner.

Baarmoederontsteking teef op latere leeftijd

Steriliseren we een teefje niet, dan blijft ze haal hele leven onder invloed van vrouwelijke hormonen staan. Dit leidt vaak tot een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder zal bij een acute baarmoederontsteking dan alsnog operatief moeten worden verwijderd. Doordat de teef bij een baarmoederontsteking vaak heel ziek is, is dit ongunstig voor een operatie.

Andere voordelen van een sterilisatie zijn:

  • De teef wordt niet meer loops (dus geen “gedoe”)
  • De teef kan niet meer gedekt worden
  • Ook kan de teef niet meer drachtig of schijnzwanger worden

Loops worden

Teefjes worden voor het eerst loops op een leeftijd van 6 tot 12 maanden. Is jouw teefje dan loops, dan is het beste moment van steriliseren ongeveer 3 maanden na de loopsheid. Teven worden gehecht met inwendige (zgn. intradermale) oplosbare hechtingen. Dit geeft de beste en mooiste wondgenezing en er hoeven achteraf geen uitwendige hechtingen verwijderd te worden.

Leeftijd sterilisatie hond

Bij Delta Dierenartsen steriliseren wij honden bij voorkeur na de eerste loopsheid. De meest recente onderzoeken tonen namelijk aan dat dit de best leeftijd is voor sterilisatie. Steriliseren kan echter al vanaf 6 maanden leeftijd en soms zijn er argumenten om een leeftijd van 6 maanden aan te houden in plaats van na de eerste loopsheid. Sterilisatie voor 6 maanden (zogenaamde “vroegcastratie”) is in Nederland niet gebruikelijk, aangezien vroegcastratie best wel wat nadelen kent, vooral op het gebied van narcose-eisen en de relatie tot de veiligheid van het teefje. Zo zijn de organen van een jonge pup minder goed in staat om de narcosemiddelen te verwerken.

Heb je vragen over de juiste sterilisatie leeftijd en het beste advies bij jouw eigen teefje? Neem dan gerust contact met ons op.

Tarieven sterilisatie hond

Richtprijzen sterilisatie teef (per 1 januari 2023)

Sterilisatie is incl. pre-anesthetisch onderzoek, gasnarcose en zuurstoftoediening, operatie materialen en operatietijd, gebruik bewakingsapparatuur, verblijf en nazorg in onze recovery, medicatie en evt. éénmalig gratis nacontrole en B.T.W. De exacte prijzen hangen af van de precieze hoeveelheden narcose, medicatie, materialen en operatietijd. Kostenramingen kunnen daarom tot maximaal 10% afwijken.

Teven worden gehecht met inwendige (zgn. intradermale) oplosbare hechtingen, Er zijn dus geen uitwendige hechtingen zichtbaar en deze hoeven niet verwijderd te worden. Dit geeft het beste en cosmetisch fraaiste resultaat.

*Voor rassen met een verhoogd narcoserisico zoals "kortsnuit-rassen" en hele kleine hondjes worden aangepaste narcosemiddelen gebruikt en de extra kosten hiervan zullen worden doorberekend. Voor meer informatie kunt u ons bellen of mailen.
Normaal TariefDelta Zorg Plan Tarief
< 10 kg€ 415,-*€ 375,-*
< 20 kg€ 430,-€ 385,-
< 30 kg€ 470,-€ 425,-
< 40 kg€ 510,-€ 459,-
> 40 kgvanaf € 550,-vanaf € 495,-
Richtprijzen sterilisatie teef zijn inclusief gasnarcose, gebruik bewakingsapparatuur, operatiematerialen, verblijf in onze recovery medicatie en btw.

Minder Stress bij de operatie

Je mag bij ons altijd bij jouw hond blijven tot het moment dat ze onder narcose is. Dus je hoeft haar niet bij ons achter te laten. Dat zorgt voor veel minder stress rondom een operatie en is dus veel beter voor jouw teefje.

Petshirt/kraag
Wij raden bij teven na de operatie een speciaal petshirt aan om likken aan de wond te voorkomen. Een petshirt wordt over het algemeen beter geaccepteerd dan een kraag. Ook vinden wij het diervriendelijker. Een petshirt is bij ons verkrijgbaar. Wij doen na de operatie dan direct een goed passend petshirt om. Het petshirt is niet bij de prijs inbegrepen.