Hond doodziek door slak

Eind november kwam er een ernstig benauwde 5-jarige Teckel onze dierenartspraktijk binnen die bloederig schuim ophoestte. Deze jonge hond was dusdanig ziek dat ze in onze kliniek moest worden opgenomen. Na het stabiliseren van de patiënt met zuurstof en medicatie, bleek uit de onderzoeken al snel dat deze teckel besmet was met de Franse hartworm. Deze worm wordt overgebracht via een slak. Na een intensieve behandeling gaat het gelukkig inmiddels weer helemaal goed met het hondje, maar voor de baasjes zat de schrik er begrijpelijk flink in…

Besmetting Franse hartworm

slak cyclus franse hartwormHonden raken besmet door het eten van een (naakt-)slak of zogenaamde tussengastheren. Deze worm komt voor in het slijm van de slak, maar ook in dieren die slakken eten, zoals knaagdieren, vogels en kikkers. Als een hond of een kat een slak opeet of in aanraking komt met het slijm van de slak, kan die besmet worden met deze levensgevaarlijke parasiet. Nadat de slak of tussengastheer is opgegeten, kruipt het larfje van de worm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen. Het is bekend dat de Franse hartworm voorkomt in de Flevopolder, dus ook in Dronten en omgeving. Het is bekend dat de parasiet ook wijd verspreid voorkomt bij de vos (2). Vossen spelen een rol als verspreider van de parasiet.

Slakken zijn gevaarlijk voor honden en katten

Alle slakken kunnen gevaarlijk zijn voor honden en katten! De slak kan dus drager kunnen zijn van parasieten zoals longworm die de naam Angiostrongylus vasorum heeft. Deze worm wordt verwarrend genoeg ook wel de Franse hartworm genoemd.

De Franse hartworm leeft in de longslagader. De wormen maken een huisdier ernstig ziek. Ze veroorzaken benauwdheid en hoestklachten, waarbij de hond of kat snel kan overlijden. Het is daarom erg belangrijk om een infectie bij onze huisdieren te voorkomen. Dit kan met tabletten of  met een speciale druppel in de nek (spot-on).

Hoe hartworm te voorkomen?

Voorkom dat jouw hond of kat met slakken speelt, ze opeet, of het slijm oplikt. Let ook op met drinkbakken en emmers die buiten staan. Als jouw hond of kat tussengastheren eet, lopen ze extra risico. Alle gebieden waar vossen en slakken leven vormen een verhoogd risico.

Slakkengif is ook gevaarlijk!

Elk jaar zijn er honden en katten die van slakkengif hebben gegeten. Het verraderlijke aan slakkengif is, dat er meestal geen tegengif voor bestaat. Slakkengif is dodelijk. Alleen door snel ingrijpen kan een hond of kat dit overleven.

Zo kun je jouw hond beschermen tegen hartworm

Het is daarom belangrijk om jouw hond of kat vaak genoeg te ontwormen en te behandelen tegen de hartworm. Wij als dierenarts geven jou het allerbeste advies en hebben de beste middelen om jouw huisdier optimaal te beschermen.

Delta ZorgPlan

Doet jouw huisdier al mee met ons Delta ZorgPlan? Maak je dan geen zorgen! Jouw huisdier is dan al gegarandeerd het hele jaar beschermd tegen deze longworm. Tot slot, neem bij benauwdheids- of onverklaarbare hoestklachten altijd zo snel mogelijk contact met ons op.

Wat is Franse hartworm ?

De Franse hartworm is -hoewel de naam anders doet vermoeden- een longworm die sinds enkele jaren ook in Nederland voorkomt(2). Het vormt een potentieel gevaar voor de gezondheid van honden die in de Flevopolder uitgelaten worden. In de omgeving Dronten, Biddinghuizen krijgen we steeds vaker te maken met honden die erg ziek zijn door een besmetting met de Franse hartworm. Onderzoekers van de HAS Den Bosch concludeerden eind 2012 al dat behalve in het noorden van de Veluwe en de regio de Haag (2), ook honden in de Oostvaardersplassen gevaar lopen (1).

Symptomen Franse hartworm

De klachten die ontstaan zijn: hoesten (eventueel met bloed), benauwdheid, hijgen of een versnelde ademhaling, of een verminderd uithoudingsvermogen. Deze symptomen zijn niet specifiek dus de ziekte kan niet worden herkend. De parasiet maakt enorme schade in en om het hart en de longen. Dat kan leiden tot onder andere longaandoeningen, hartfalen en zelfs tot het het overlijden van de hond ! De diagnose is eenvoudig te stellen met behulp van ontlastingsonderzoek (Baermann techniek). Als de worm tijdig wordt behandeld is de prognose goed en zal de hond meestal zonder blijvende schade genezen. Iedere maand een behandeling zoals met de smakelijke tablet Simparica Trio voorkomt nieuwe problemen. De worm is geen gevaar voor mensen en kan niet via de hond op mensen worden overgedragen.

1. www.hondenbescherming.nl, 31-okt-2012.

2.”Longklachten bij honden in Nederland met een verontrustende oorzaak” E.P. van Dijk en P.A.M. Overgaauw, Tijdschrift voor de Diergeneeskunde, Deel 134, Afl.13, 1 juli 2009