bron: LICG

Prettige Feestdagen?

De feestdagen zijn heel gezellig, maar voor uw huisdier soms ook een risico. Honden, katten, knagers of vogels, bij veel huisdieren heeft u even wat extra aandacht nodig om deze dagen veilig te houden. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat het ook echt feestelijk blijft!

Pas op met …

Pas op met chocola, dit is giftig voor honden en katten.

Zorg dat de kerstboom op een veilige plaats staat. Zet de waterbak niet vlak bij de kerstboom. De naalden zijn giftig en huisdieren eten versieringen op en kunnen zich eraan verwonden. Neem kerstballen die niet kunnen breken en hang deze onderin de boom.

Amaryllis en kerstroos zijn zeer giftige planten. Hou ze uit de buurt van knagers of andere nieuwsgierige huisdieren

Geef geen etensrestjes aan dieren zoals botjes of satéstokjes. Geef ook geen nootjes, suikergoed, en alcoholische dranken.

Ga je gourmetten? De dampen die vrijkomen van een antiaanbaklaag in een pan of tosti-ijzer zijn dodelijk voor vogels.

Oliebollen: behalve maagdarmklachten kunnen de rozijnen nierfalen veroorzaken bij honden en katten.

Pas op met brandende voorwerpen zoals kaarsen.

Voorkom dat jouw hond schrikt van vuurwerk en laat de hond aangelijnd uit. Haal jouw kat binnen voor zonsondergang. Zorg er bovendien voor dat jouw hond en kat gechipt zijn: mochten ze er van schrik vandoor gaan, dan kan de vinder je waarschuwen. Dat kan overigens ook een goed idee zijn voor konijnen die buiten gehouden worden!

Vuurwerkangst is ernstig, maar er is gelukkig iets aan te doen: Lees hier wat je kunt doen voor jouw huisdier bij ernstige vuurwerkangst

Maak het leuk voor je huisdier!

Natuurlijk is het vooral ook heel leuk om deze dagen gezellig met jouw huisdier door te brengen. Trek er lekker op uit met de hond voor een fijne lange wandeling (maar kijk dus uit voor eventueel vuurwerk). Doe leuke spelletjes met je kat, geef jouw konijnen of knaagdieren extra aandacht of besteed wat extra tijd aan de inrichting en het onderhoud van terrarium of aquarium. Wees vooral lekker creatief en verwen jouw huisdier eens met iets anders dan met eten tijdens de feestdagen.

Mocht er toch iets gebeuren tijdens de feestdagen met jouw dier?

Bel dan 24/7 voor de dienstdoende dierenarts:  0321-312152