Een prachtige lente zonder vlo en teek!

Heeft u het voorjaar al in uw bol? Wij wel! De dagen worden steeds langer en we kunnen samen met onze dieren weer lekker naar buiten. Natuurlijk duikt in het voorjaar de vlo en de teek ook eer op. Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien en teken. Maar met de juiste bescherming houden we die vervelende parasieten ver uit de buurt van onze huisdieren!

Bescherm uw dier en uzelf

Parasieten zoals vlooien en teken zijn  vervelende beestjes, die veel ongemak en jeuk kunnen veroorzaken bij uw hond of kat. Ze veroorzaken huidallergieën, hinder en ziektes. Ze hechten zich in de huid van uw hond of kat vast en zuigen bloed.

Vlooien en teken kunnen verschillende ziekteverwekkers overbrengen op andere katten zoals lintwormen en het dodelijke kattenaidsvirus. Vlooien en teken kunnen ook weer ziekten bij mensen veroorzaken zoals de bacteriën die de kattenkrabziekte en de ziekte van Lyme veroorzaken. Vlooien- ene tekenmiddelen helpen om overdracht van infectieziekten naar dieren en mensen te voorkomen.

Risico’s gebruik vlooienmiddelen bij honden en katten

Alle vlooien- en tekenmiddelen die wij voorschrijven zijn gecontroleerd op veiligheid voor dier en mens.

Bij Delta Dierenartsen verkopen we al jaren geen middelen meer die de werkzame stof imidacloprid of fipronil bevatten, onder andere omdat van deze stoffen is aangetoond dat ze giftig voor bijen zijn. Onze bijen spelen een belangrijke rol in onze voedselvoorziening. Delta Dierenartsen vindt het daarom belangrijk dat we daar met zijn allen zo zuinig mogelijk op moeten zijn en beter andere vlooien- en tekenmiddelen kunnen inzetten.

In Trouw verscheen een artikel over de risico’s voor mens, dier en milieu van het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen in de diergeneeskunde. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor de Diergeneeskunde (KNMvD) heeft hierop gereageerd.

In (dieren)winkels zijn middelen te koop op basis van etherische oliën en vetzuren. Die werken helaas niet. Ook knoflook, biergist en kruiden helpen je niet van een vlooienplaag af. Daarbij is knoflook bovendien giftig voor honden bij inname vanaf ongeveer  >0,5% van het lichaamsgewicht. Al met al redenen dat dierenartsen meestal geen gebruik maken van dergelijke middelen. Wanneer mensen bij ons komen vanwege een vlooienplaag of vlooienallergie, dan is dit vaak alleen op te lossen met een zorgvuldig en strikt bestrijdingsprotocol en door de juiste werkzame middelen te gebruiken.

Goede voortplanters

Ook vlooien kunnen uw huisdier behoorlijk tot last zijn: zij kunnen jeuk, irritaties en een lintwormbesmetting bij uw  hond of kat veroorzaken. Vlooien planten zich bovendien heel goed voort. Een vlooienplaag wilt u dan ook liever voorkomen dan genezen!

Mijn hond of kat heeft last van vlooien

Ziet u vlooien bij uw dier?  Wat u ziet is slechts het topje van de ijsberg ziet: waar vlooien zijn, zijn nog veel meer eitjes, larven en poppen. Wilt u snel van de vlooien af komen? Bestrijd dan ook deze tussenstadia van de vlo.

Bescherming voor een langere periode

Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw hond of kat (langdurig) te beschermen tegen vlooien en teken. Er zijn zelfs middelen die zowel vlooien als teken bestrijden! Delta Dierenartsen adviseert u graag en kan u als geen ander het beste advies geven op dit gebied. En wanneer uw huisdier is ingeschreven in ons Delta ZorgPlan, dan kunt het hele jaar zonder extra kosten uw huisdier optimaal beschermen tegen deze parasieten.

Tips tegen vlooien

A. Voorkómen is erg belangrijk. Een vlooienplaag is namelijk moeilijk onder controle te krijgen.

B. Stofzuigen. Door regelmatig en zorgvuldig te stofzuigen, ben je de plaag voor. Zuig vooral goed op plaatsen waar je hond of kat vaak ligt.  Denk ook aan de auto!

C. Klop kleden en katten- of hondenkleedjes en mandjes regelmatig uit en was de bekleding op 60 °C of hang deze in de zon.

D. Als de vlooien al een plaag zijn geworden, behandel dan tegelijkertijd alle huisdier(en) en de besmette plaatsen in huis.

Met de hond op vakantie?

Gaat u met uw hond op vakantie? Dan is het verstandig om uw hond breder te beschermen dan alleen tegen vlooien en teken. In het buitenland kunt u namelijk ook te maken krijgen met meer ‘exotische  parasieten’, zoals hartwormmuggen en zandvliegen.

Hartworm en de zandvliegmug

Rond de Middellandse Zee kan uw hond besmet raken met de leishmaniaparasiet, die wordt overgebracht door zandvliegen. In Zuid- en Oost-Europa komt ook de hart-worm voor. Hartwormen worden overgebracht door hartwormmuggen. Zowel leishmania als hartwormen kunnen uw hond ziek maken. Ga daarom voorbereid op vakantie en vraag ons om aanvullende bescherming voor het gebied waar u met uw hond naartoe reist!