Een sterilisatie bij hond en kat is het operatief weghalen van de eierstokken en indien nodig de baarmoeder. Bij het konijn houdt een sterilisatie in het verwijderen van eierstokken én baarmoeder, dit vanwege het grote risico op baarmoederkanker bij konijntjes.

Steriliseren heeft een aantal grote voordelen voor de gezondheid van uw huisdier.

Medisch gezien spreken wij bij de teef trouwens van een “castratie” maar om verwarring te voorkomen gebruiken wij het bekende woord sterilisatie.

Bij Delta Dierenartsen steriliseren wij honden en katten vanaf 6 maanden leeftijd. Teven van bepaalde grotere hondenrassen adviseren wij om één keer loops te laten worden. De meeste katten worden de eerste keer krols tussen de 6 en 8 maanden. Teefjes worden voor het eerst loops op een leeftijd van 6 tot 12 maanden. Is uw teef op dit moment loops, dan is het eerstvolgende beste moment van steriliseren ongeveer 3 maanden na de loopsheid. Poezen en teven worden gehecht met inwendige (zgn. intradermale) oplosbare hechtingen. Dit geeft de beste en mooiste wondgenezing en er hoeven achteraf geen uitwendige hechtingen verwijderd te worden.

Konijntjes zijn het best te steriliseren vanaf 6 maanden en vóór het 2e levensjaar. Er bevindt zich dan weinig vet in de buikholte en het herstel van een jong konijn voorloopt voorspoediger. Bij een konijn ouder dan 4 jaar is de operatie veel risicovoller.

Klik hier voor onze sterilisatie tarieven en hoe een sterilisatie bij Delta Dierenartsen verloopt.

Klik hier voor meer informatie over het steriliseren van uw teef of poes en waarom het belangrijk is voor haar gezondheid.