Oud & Nieuw is vaak een nachtmerrie voor veel huisdieren

Ernstige vuurwerkangst

Met de feestdagen staat ook weer Oud & Nieuw voor de deur. Voor mensen een groot feest, voor veel huisdieren vormt het afsteken van vuurwerk een ware nachtmerrie. Baasjes trekken alles uit de kast om het hun hond, kat, vogel of konijn zo aangenaam mogelijk te maken rond de jaarwisseling. Kruipt uw viervoeter ondanks alle inspanningen nog steeds als een hoopje ellende over de vloer?

Graag houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen hoe wij u kunnen helpen om uw huisdier zo soepel mogelijk door deze dagen laten komen.

Inmiddels zijn er twee officiële diergeneesmiddelen geregistreerd voor geluidsgevoeligheid bij honden. Deze registratie heeft er toe geleid dat wij als dierenarts in eerste instantie gebruik zullen moeten maken van het geregistreerde diergeneesmiddel bij ernstige vuurwerkangst.

Soms is het nodig om een huisdier rond Oud en Nieuw medicatie te geven omdat de angst te groot is. Andere hulpmiddelen of tips helpen dan onvoldoende. In het verleden schreven wij dan het medicijn alprazolam voor. Alprazolam is een humaan geneesmiddel dat alleen gegeven mag worden om onaanvaardbaar lijden te besparen én wanneer er geen ander geregistreerd diergeneesmiddel voor de betreffende diersoort en indicatie bestaat.

Veel huisdieren maken geen fijn Oud & Nieuw mee

Dit betekent dat wij alprazolam wettelijk niet meer mogen voorschrijven als eerste keus middel bij de bestrijding van vuurwerkangst bij huisdieren, als de officiële medicatie niet geprobeerd is.

Als u vragen heeft omdat uw dier ernstig bang is voor vuurwerk is, neem dan gerust contact met ons op voor advies: 0321-312152 of stuur ons een email info@deltadierenartsen.nl

Wacht niet te lang, angst voor vuurwerk is een serieuze zaak! Wij zijn er om jou en jouw huisdier te helpen!

Wij wensen jouw huisdier angstvrije feestdagen!

Signalen van vuurwerkangst:

  • Onderdanige houding
  • De lippen likken
  • Geeuwen
  • Huilen of blaffen bij geluid
  • Overdreven waakzaamheid
  • Overdreven aanhankelijkheid
  • Gefronste wenkbrauwen en oren achteruit
  • Hijgen
  • Trillen
  • Verstoppen
  • Weigeren te eten
  • Rusteloos rondlopen

Tips bij vuurwerkangst:

  • Laat de hond extra lang uit (waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken) zodat hij lekker moe wordt.
  • Houdt de kat op oudjaarsdag binnen.
  • Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al ‘s middags mee voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of speeltje.
  • Sluit gordijnen en ramen en zet radio of TV aan (geen harde geluiden of knallen)
  • Laat uw dier zelf een schuilplekje zoeken of creëer verschillende schuilmogelijkheden. Deze schuilplaats moet altijd toegankelijk zijn!
  • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven alsof het een gewone avond is
  • Gewenst gedrag bij knallen belonen met voer, spel of aandacht, ook tijdens het uitlaten
  • Uitingen van angstgedrag negeren en zeker niet straffen ! Steunen is goed, troosten is fout

Overweeg bij ernstige vuurwerkangst een nachtje honden- of kattenpension voor uw dier in het rustige buitengebied van Dronten of Biddinghuizen of misschien kent u zelf een adres waar uw dier rustig een nachtje kan logeren.

Vuurwerkangst

Stress en angst als reactie op geluid is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden maar komt ook bij katten voor. Wanneer een kat schrikt zal het meestal direct proberen te vluchten en een schuilplek willen zoeken. Van de honden reageert 50% angstig op bepaalde soorten geluiden. Typische signalen van angst en stress bij honden zijn hijgen, beven, rusteloos rondlopen, overdreven aanhankelijkheid, zich verstoppen of proberen te ontsnappen, weigeren te eten, ongewenst urineren of poepen en typische gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal die duiden op stress. Daarom is het belangrijk om bij dieren met angst voor geluid te behandelen, vanwege het positieve effect hiervan op de levenskwaliteit van huisdieren.

sileo vuurwerk
gel die helpt bij de vermindering van geluidsangst

Sileo 0,1mg/ml oromucosale gel

Sileo is een in Nederland nieuw diergeneesmiddel met bewezen werkzaamheid en veiligheid. Het kan ingezet worden om acute stress en angst geassocieerd met geluid bij honden doeltreffend te verminderen. Het is alleen geregistreerd alleen voor honden maar werkt ook voor katten.

De werkzame stof in Sileo is dexmedetomidine hydrochloride. Het middel werkt niet als een slaapmiddel. De dieren blijven daarom volledig functioneel in situaties met geluiden die angst uitlokken en raken niet verslapt. Wat een enorm groot voordeel is in tegenstelling tot medicatie waarvan het dier spierverslapping krijgt. Sileo is makkelijk toe te dienen. Sileo mag elke 2-3 uur gegeven worden en werkt na een kwartier tot een uur. Meest ideaal is om elke 2,5 uur een dosering toe te dienen. Sileo mag in totaal maximaal 6 keer achter elkaar gegeven worden.

 

Pexion tabletten

Van origine is Pexion een geneesmiddel om de frequentie van aanvallen bij epilepsie te verminderen. Recent is hier een indicatie aan toegevoegd: het verminderen van stress en angst geassocieerd met lawaaifobie. Pexion is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, de dosis wordt berekend op basis van het gewicht van de hond. Begin de therapie 2 dagen voor de dag van de verwachte gebeurtenis met harde geluiden en ga door tijdens de gebeurtenis volgens de doseringstabel.