Teken 2016-12-13T14:09:27+00:00

Huisdieren hebben vaak last van teken. Deze parasiet komt voor in bosrijk gebied, maar ook in parken en tuinen met struiken en hteekoog gras. Een teek is een kleine spinachtige parasiet. In het bosrijke en groene buitengebied van de Flevopolder in en rondom Dronten en Biddinghuizen komen ze veel voor. Ze veroorzaken huidinfecties en jeuk, maar ze kunnen ook levensgevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Teken zijn het hele jaar door actief maar na een vochtige zomer en een zachte winter vind je ze het meest.

Ontwikkeling en Leefgebied
Een teek wordt volwassen in twee tot vier jaar. Uiteindelijk wordt er op de gastheer gepaard, waarna het wijfje zich in ongeveer één week volzuigt met bloed.

teek bos leefgebiedDaarna valt ze van de gastheer af, legt duizend eitjes en sterft. Op plaatsen met lage begroeiing is de lucht redelijk vochtig en daar leven teken het best. Ze komen dus in natuurgebieden, maar ook in parken, tuinen en op boerderijen voor. De teek klimt op bv. een grashalmen en wacht tot een dier voorbij komt.

Behalve inheemse tekensoorten worden sinds kort ook de Dermacentor reticulatus, een tropische gast, steeds vaker aangetroffen in Nederland. Men vermoedt dat dit komt door de  klimaatsverandering en door toename van het vakantieverkeer naar Zuid-Europa en import van dieren. Teken kunnen behalve jeuk en irritatie ook nare ziektes overbrengen.

Teken controle
Teken brengen dus levensgevaarlijke ziektes over op mens en dier. De enige manier om deze ziektes te voorkomen, is tegengaan dat teken op de kat komen en bloed kunnen zuigen. Daarom is het advies om teken te bestrijden, zodat overdracht van ziekte voorkomen wordt. Gelukkig worden de ziekten pas na enige tijd aanhechten door een besmette teek overgedragen. Hieronder volgt een opsomming met minimale tijd dat de teek vast moet zitten voordat de ziekteverwekker overgedragen wordt:

Als u iedere dag uw kat controleert op teken en eventuele teken meteen verwijderd, voorkomt u ziekteoverdracht. Met de bij ons verkrijgbare tekenpen of tekenpincet kunt u een teek heel gemakkelijk zelf verwijderen zonder dat hierbij de kop van de teek in de huid achterblijft. Alcohol moet u vooraf niet gebruiken, want door “stress” kan de teek alsnog “braken” en zo de parasiet overbrengen. Achteraf kunt u het wondje ontsmetten met wat jodium. Mocht de kop van de teek onverhoopt achterblijven -bijvoorbeeld omdat u geen tekenpincet hebt gebruikt- dan is dit gelukkig meestal geen probleem.

Nog beter is het om te zorgen dat uw huisdier zo weinig mogelijk met teken in aanraking komt.

Voor katten is er op dit moment maar één veilig en goed werkzaam middel tegen teken, de seresto halsband. De halsband is werkzaam tegen vlooien en teken. De band is 8 maanden werkzaam, waterbestendig en geurloos. De band heeft een veiligheidssysteem. De band is geschikt voor katten vanaf 10 weken leeftijd.

seresto

Als een dier met teken behandeld wordt, blijft de teek soms nog vast zitten in de huid, het kan dan lijken alsof het middel niet gewerkt heeft, maar dat is dan niet zo. De teek is al dood.

Let op; geen enkel product geeft een volkomen waterdichte bescherming, dagelijkse controle op teken blijft belangrijk. De seresto band is bij Delta Dierenartsen extra voordelig verkrijgbaar.