“Mijn dier heeft geen wormen want ik zie ze niet … “

Dit is een veel gehoorde, ernstige misvatting. Een worminfectie gaat bij volwassen honden zelden gepaard met symptomen.

Ook al merkt u misschien niets, worminfecties zijn erg schadelijk. Bij de meeste volwassen honden verloopt een worminfectie symptoomloos, maar wormen kunnen bij ernstige infecties diarree, hoestklachten, braakklachten en vermagering veroorzaken. Worminfecties vormen vooral een behoorlijk gezondheidsrisico voor u en uw omgeving. Met name kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand zijn in gevaar. De gevolgen van niet afdoende ontwormen kunnen mild tot ernstig zijn: van het verergeren van allergieën (zoals astma) tot blindheid en alveolaire echinococcose.

Eigenaren van honden die hun verantwoordelijkheid nemen, ontwormen hun dieren daarom minimaal vier maal per jaar.

wormen cyclus

Besmetting

Drachtige teven besmetten hun pups in de baarmoeder met spoelwormen en melkgevende teven en poezen geven spoelwormlarven door via de melk.

Volwassen dieren besmetten zichzelf door het opeten van rijpe wormeieren. Deze wormeitjes kunnen jarenlang in de buitenwereld overleven. Uitlaatveldjes en andere gebieden waar veel dieren hun behoeften doen zijn vaak behoorlijk besmet.

Ook kan uw dier besmet raken door het opeten of oplikken van een zogenoemde “tussengastheer” zoals een muis, een slak of een vlo.

 

Algemene Europese ontwormingsrichtlijn:

Volwassen hond: minimaal 4x per jaar (1 keer per 3 maanden). Indien nodig (bijvoorbeeld bij een worminfectie) vaker.

Pup: op 2-4-6-8 weken leeftijd, daarna iedere maand tot 6 maanden. Daarna minimaal 4x per jaar; vaker indien nodig.

Zogende teef: tegelijk ontwormen met zogende pups.

Wij raden u aan om gebruik te maken van ontwormingsmiddelen die niet alleen de volwassen wormen, maar ook de larven doden, zoals Milbemax®. Er zijn diverse mogelijkheden om dit bij iedere hond gemakkelijk te doen.

Vraag onze assistentes naar de mogelijkheden en informeer ook eens naar onze voordelige jaarverpakking (2×2 tabletten). Dit is een verpakking, waarmee u uw huisdieren verantwoord en toch ook erg voordelig het gehele jaar door kunt ontwormen.

Belangrijke preventieve maatregelen die u naast regelmatige ontworming als eigenaar kunt nemen zijn:

• Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, vooral het handenwassen na contact met huisdieren en voor het eten
• Voorkom infectie door, waar mogelijk, het risico op een besmetting van het huisdier te beperken
• Ruim de ontlasting van het huisdier op, om besmetting van de omgeving met infectieuze parasitaire stadia te verminderen
• Minimaliseer de blootstelling van kinderen aan een ernstig of mogelijk besmette omgeving en leer ze goede persoonlijke hygiëne
• Het regelmatig borstelen van honden verkleint het risico van vachtbesmetting met wormeitjes

Europese Richtlijn