Vlooien zijn een echte plaag. Eenmaal in huis kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen en bezorgen ze mens en dier veel overlast. Ze veroorzaken veel jeuk, brengen ziektes en parasieten over en zijn de oorzaak van allergieën. Wij als dierenartsen zijn experts op het gebied van vlooien- en tekenbestrijding en helpen u graag met advies. Bij de dierenarts vindt u altijd de nieuwste en effectiefste middelen op vlooienbestrijdingsgebied. Er zijn diverse goede mogelijkheden. In overleg met u bekijken wij wat in uw individuele situatie de beste oplossing is. Zo bent u verzekerd van de best passende bescherming voor uw hond en kat tegen vlooien en teken. Bel ons gerust of kom een keer langs voor advies.vlooien cyclus

Hieronder vindt u algemene informatie over vlooienbestrijding.

1. Begin zo snel mogelijk met behandelen

Wanneer een volwassen vlo op uw huisdier springt, begint ze vrijwel onmiddellijk met bloed zuigen. Dit is nodig om zich voort te planten. Een vrouwtjesvlo kan wel tot 50 eitjes per dag leggen! Deze eitjes vallen van uw dier in de omgeving en na 1-10 dagen komen er larven uit die zich gaan voeden met o.a. vlooienontlasting (verteerd bloed: zwarte korreltjes in de vacht van uw hond). Deze eitjes en larven kunnen zich in de kleinste kieren en spleten bevinden. Na ongeveer een week gaat de larve over in het popstadium en vormt een pop (cocon) waarin ze verder zal ontwikkelen tot volwassen vlo. Hoelang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. Binnen enkele weken kunnen larven zich ontwikkelen tot volwassen vlooien en voor je het weet heb je een ware vlooienplaag in huis.

vlooienpoep

2. Er zijn altijd meer vlooien dan je ziet!

Voor iedere vlo die u ziet in de vacht van uw huisdier zijn er tot 30 in de huiselijke omgeving. Behalve volwassen vlooien zijn er ook poppen, larven en eitjes in de omgeving. Levende vlooien op uw dier zijn dus slechts het topje van de ijsberg! De eitjes, larven en poppen verstoppen zich in tapijten en donkere hoekjes, naden en kieren.

3. Begin met het behandelen van alle dieren tegelijkertijd

Omdat vlooien bloed nodig hebben om zich voort te planten moet u eerst uw dier(en) vlo-vrij maken.

4. Aanpakken van de omgeving

Stofzuigen: dit vermindert 20% van de vlooienpopulatie. Na gebruik de stofzuigerzak in een plastic zak weggooien. Kleed of kussen zo heet mogelijk wassen om de eitjes, poppen en larven te doden. Bij een ernstige of hardnekkige besmetting raden wij aan om ook de woning te behandelen met een veilige omgevingsspray, zoals Fleegard Spray. Deze is ook geschikt voor huishoudens met katten, in tegenstelling tot andere omgevingssprays en deze werkt maar liefst 6 maanden.

5. Let extra goed op als de verwarming aangaat!

In onze goed verwarmde huizen hebben de larven weinig problemen om zich te ontwikkelen. Een vlooieninfectie kan dus gedurende het hele jaar voorkomen! In onze dagelijkse praktijk merken wij op dat er in de herfst- en winterperiode extra veel problemen met vlooien(allergie) zijn. Veel mensen denken dat vlooien alleen ‘s zomers een probleem zijn, dit is dus niet het geval.

Wat maakt een vlooienmiddel een goed vlooienmiddel?

  • Snelle werking. Vlooien veroorzaken ernstige jeuk en kunnen ook ziekten overbrengen. Hoe sneller de vlooien dood zijn, hoe minder eitjes er kunnen worden gelegd, hoe minder de omgeving geïnfecteerd wordt. Tabletten zoals Comfortis (hond en kat) en Bravecto (hond) werken zeer snel.
  • Direct dodend zonder dat de vlo hoeft te bijten. Dit geldt bijvoorbeeld voor Activyl (pipet), Vectra 3D (pipet), Stronghold (pipet) en Seresto (moderne generatie vlooien/tekenband). Dit vermindert het risico op overdracht van ziekten en voorkomt ook vlooienallergie. Een vlooienallergie ontstaat als reactie op het speeksel van de vlo.
  • Liefst een werking tegen larven en/of eitjes. Zoals Vectra 3D en Stronghold doen. Dit draagt er aan bij dat uw huis eerder vlo-vrij is in vergelijking met een middel dat alleen de volwassen vlooien doodt.
  • Veilig voor mens en dier. Dit spreekt voor zich, maar is bij de ouderwetse vlooienmiddelen nog wel eens een probleem. Voor de moderne middelen is dit in orde.
  • Uitstekende werkzaamheid en geen resistentie. Oude generatie vlooienpipetjes, bandjes en vlooienshampoos bevatten vrijwel altijd verouderde middelen waar vlooien resistent tegen zijn. Het is dus zonde van uw geld.
  • Makkelijk toe te dienen. Voor wie niet wil druppelen of een band om wil doen bestaan er smakelijke kauwtabletten. Een smakelijke tablet of een spot-on (pipet) is een stuk gebruiksvriendelijker voor u en uw dier dan een sprayflacon of shampoo. Wie het lastig vindt om maandelijks te behandelen kan een moderne generatie vlooien/tekenband (tot 8 maanden werkzaam) een uitkomst zijn.

Mogelijkheden om uw dier te beschermen tegen vlooien:

Pipet

Een effectieve vlooienpreventie is om alle dieren in huis maandelijks tegelijk te behandelen met een veilige, makkelijk toe te dienen moderne spot-on pipet. Er bestaan goede mogelijkheden zoals Activyl (Tick Plus), Vectra 3D en Stronghold.

Activyl: niet geschikt voor honden jonger dan 8 weken oud of lichter dan 1,5 kg. Toediening door middel van een spot-on pipet, 1x per maand. Bestand tegen shampoo maar niet binnen 48 uur na aanbrengen wassen of in water laten zwemmen. Doodt vlooien met behulp van bioactivatie. Dit betekent dat nadat het is aangebracht, de stof door de vlo wordt opgenomen en binnen de vlo wordt omgezet in een uiterst actieve stof die de vlo onmiddellijk uitschakelt en binnen een paar uur verlamt en doodt. Het is veilig voor zoogdieren en werkt uitsluitend binnen in de vlo. De fabrikant claimt een betere werkzaamheid (>95%) tegen vlooien ten opzichte van bestaande werkzame stoffen op basis van fipronil (>85%) en imidacloprid (>90%). Deze pipet is uitsluitend bij de dierenarts verkrijgbaar en dus ook bij ons. Maximale werkzaamheid wordt binnen enkele dagen bereikt. Werkzame stof: indoxacarb.

Activyl Tick Plus: alleen geschikt voor honden! Niet geschikt voor honden jonger dan 8 weken oud of lichter dan 1,2 kg. Toediening door middel van een spot-on pipet, 1x per maand. Zelfde werkzaamheid als activyl maar extra is dat deze variant ook werkt tegen teken. Werkzame stof: indoxacarb + permethrin.

Vectra 3D: alleen geschikt voor honden! Geschikt voor honden vanaf een leeftijd van 7 weken. Toediening door middel van een spot-on pipet, 1x per maand. Werkt behalve goed tegen vlooien en vlooienlarven ook goed tegen teken, luizen en stalvliegen en is geschikt ter preventie van tropische ziekten bij reizen naar het buitenland. Werkzame stof: dinotefuran, permethrin, pyriproxyfen.

Stronghold: Stronghold werkt tegen vlooien, vlooienlarven en vlooieneitjes. Daarnaast is het een middel tegen spoelwormen en tegen oormijt. Toediening door middel van een spot-on pipet, 1x per maand. Werkzame stof: selamectine.

Kauwtablet

Bravecto: een kauwtablet met leversmaak die beschermt tot 12 weken tegen vlooien en teken bij de hond. Het doodt vlooien binnen 8 uur en teken binnen 12 uur na aanhechting. Het mag gegeven worden bij fok, dracht en zoogperiode. Niet geschikt voor puppies jonger dan 8 weken of minder dan 2 kg. Geschikt voor Collies en andere MDR1-rassen. Bravecto is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts. Onbeperkt zwemmen en wassen. Werkzame stof: fluralaner.

Comfortis: is een tablet tegen vlooien. Toediening 1x per maand. Begint met vlooien doden na 30 minuten, werkt 100% na 4 uur bij honden. Geschikt voor honden vanaf 14 weken leeftijd. Werkzame stof: spinosad.

Nieuwe generatie halsband

Seresto: geschikt voor honden vanaf 7 weken leeftijd. Werkt meteen tegen vlooien na aanbrengen van de halsband, de preventie van opnieuw aanhechten van teken start na 2 dagen. De band heeft een veiligheidssysteem voor het geval de band ergens aan blijft haken. Binnen 24 tot 48 uur zonder aan te hechten zullen teken er af vallen. Werkt 7 tot 8 maanden. Werkzame stof: Imidacloprid en flumethrine.

Gevolgen van vlooien

  • Vlooienbeten veroorzaken erg veel jeuk. Honden beginnen zich te bijten en te krabben, en veroorzaken zo huidletsels en kale plekken.
  • Sommige dieren ontwikkelen zelfs een allergie op een vlooienbeet (op het speeksel van de vlo). De jeuk en de plekken gaan niet over, zelfs niet als het huis weer helemaal vlovrij is.
  • De vlo is drager van de hondenlintworm. Uw hond kan door het opeten van een vlo besmet raken.
  • Bij een erge vlooieninfectie kunnen deze parasieten bij pups zoveel bloed opzuigen, dat de dieren aan bloedarmoede lijden.

Preventie

Bescherm uw huisdier het hele jaar door preventief door ieder huisdier met een goed vlooienmiddel te behandelen. Liefst dus met een middel dat behalve de volwassen vlooien snel doodt, ook een werking in de omgeving heeft.