Vlooien zijn een echte plaag.

Eenmaal in huis kunnen vlooien zich razendsnel vermenigvuldigen en bezorgen ze mens en dier veel overlast. Ze veroorzaken veel jeuk, brengen ziektes en parasieten bij honden en katten over. Ook zijn  vlooien de oorzaak van allergieën.

Dierenartsen zijn experts op het gebied van vlooien- en tekenbestrijding en wij helpen je graag met advies. Bij de dierenarts vind je altijd de nieuwste en effectiefste middelen op vlooienbestrijdingsgebied. Samen met jou bekijken wij wat voor jouw situatie de beste oplossing is. Zo ben je verzekerd van de best passende bescherming voor jouw hond en kat tegen vlooien en teken. Kom gerust een keer langs voor advies.vlooien cyclus

Hieronder vind je algemene informatie over vlooienbestrijding.

1. Begin zo snel mogelijk met behandelen tegen vlooien

Wanneer een volwassen vlo op jouw huisdier springt, begint ze vrijwel onmiddellijk met bloed zuigen. Dit is nodig voor de vlo om zich voort te planten. Een vrouwtjesvlo kan wel tot 50 eitjes per dag leggen! Deze eitjes vallen van uw dier in de omgeving en na 1-10 dagen komen er larven uit. Deze larven gaan zich voeden met o.a. vlooienpoep (zwarte korreltjes in de vacht). Deze eitjes en larven kunnen in de kleinste kieren en spleten zitten. Na ongeveer een week wordt de larve een pop (cocon) waarin ze verder zal ontwikkelen tot een volwassen vlo. Hoelang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid in huis. Binnen enkele weken ontwikkelen de larven zich ontwikkelen tot volwassen vlooien. Zo heb je voor je het weet een ware vlooienplaag in huis.

vlooienpoep

2. Er zijn altijd meer vlooien dan je ziet!

Voor iedere vlo die u ziet in de vacht van uw huisdier zijn er tot 30 in de huiselijke omgeving. Behalve volwassen vlooien zijn er ook poppen, larven en eitjes in de omgeving. Levende vlooien op uw dier zijn dus slechts het topje van de ijsberg! De eitjes, larven en poppen verstoppen zich in tapijten en donkere hoekjes, naden en kieren.

3. Begin met het behandelen van alle dieren tegelijkertijd

Omdat vlooien bloed nodig hebben om zich voort te planten moet u eerst uw dier(en) vlo-vrij maken.

4. Aanpakken van de omgeving

Stofzuigen: dit vermindert 20% van de vlooienpopulatie. Na gebruik de stofzuigerzak in een plastic zak weggooien. Kleed of kussen zo heet mogelijk wassen om de eitjes, poppen en larven te doden. Bij een ernstige of hardnekkige besmetting raden wij aan om ook de woning te behandelen met een veilige omgevingsspray, zoals Fleegard Spray. Deze is ook geschikt voor huishoudens met katten, in tegenstelling tot andere omgevingssprays en deze werkt maar liefst 6 maanden.

5. Let extra goed op als de verwarming aangaat!

In onze goed verwarmde huizen hebben de larven weinig problemen om zich te ontwikkelen. Een vlooieninfectie kan dus gedurende het hele jaar voorkomen! In onze dagelijkse praktijk merken wij op dat er in de herfst- en winterperiode extra veel problemen met vlooien(allergie) zijn. Veel mensen denken dat vlooien alleen ‘s zomers een probleem zijn, dit is dus niet het geval.

Wat maakt een vlooienmiddel een goed vlooienmiddel?

  • Snelle werking. Vlooien veroorzaken ernstige jeuk en kunnen ook ziekten overbrengen. Hoe sneller de vlooien dood zijn, hoe minder eitjes er kunnen worden gelegd, hoe minder de omgeving geïnfecteerd wordt.
  • Direct dodend zonder dat de vlo hoeft te bijten. Dit vermindert het risico op overdracht van ziekten en voorkomt ook vlooienallergie. Een vlooienallergie ontstaat als reactie op het speeksel van de vlo.
  • Liefst een werking tegen larven en/of eitjes. Dit draagt er aan bij dat uw huis eerder vlo-vrij is in vergelijking met een middel dat alleen de volwassen vlooien doodt.
  • Veilig voor mens en dier. Dit spreekt voor zich, maar is bij de ouderwetse vlooienmiddelen nog wel eens een probleem. Voor de moderne middelen is dit in orde.
  • Uitstekende werkzaamheid en geen resistentie. Oude generatie vlooienpipetjes, bandjes en vlooienshampoos bevatten vrijwel altijd verouderde middelen waar vlooien resistent tegen zijn. Het is dus zonde van uw geld.
  • Makkelijk toe te dienen. Voor wie niet wil druppelen of een band om wil doen bestaan er smakelijke kauwtabletten. Een smakelijke tablet of een spot-on (pipet) is een stuk gebruiksvriendelijker voor u en uw dier dan een sprayflacon of shampoo.

Mogelijkheden om uw dier te beschermen tegen vlooien:

Gevolgen van vlooien

  • Vlooienbeten veroorzaken erg veel jeuk. Dieren beginnen zich te bijten, te krabben en te likken. Zo veroorzaken ze huidletsels en kale plekken.
  • Sommige dieren ontwikkelen zelfs een allergie op een vlooienbeet (op het speeksel van de vlo). De jeuk en de plekken gaan niet over, zelfs niet als het huis weer helemaal vlovrij is.
  • De vlo is drager van de lintworm. Uw hond of kat kan door het opeten van een vlo besmet raken.
  • Bij een erge vlooieninfectie kunnen deze parasieten bij pups en kittens zoveel bloed opzuigen, dat de dieren aan bloedarmoede lijden.

Preventie

Bescherm uw huisdier het hele jaar door met een goed vlooienmiddel. Liefst dus met een middel dat behalve de volwassen vlooien snel doodt, ook een werking in de omgeving heeft.