Teken 2016-12-13T14:09:27+00:00

Huisdieren hebben vaak last van teken. Deze parasiet komt vooral voor in bosrijk gebied, maar ook in parken en tuinen met struiken eteekn hoog gras. Een teek is een kleine spinachtige parasiet. In het bosrijke en groene buitengebied van de Flevopolder, in en rondom Dronten en Biddinghuizen komen ze veel voor. Ze veroorzaken huidinfecties en jeuk, maar ze kunnen ook levensgevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Teken zijn het hele jaar door actief maar na een vochtige zomer en een zachte winter vind je ze het meest.

 

Ontwikkeling en Leefgebied

Een teek wordt een volwassen teek in twee tot vier jaar. Uiteindelijk wordt er op de gastheer gepaard, waarna het wijfje zich in ongeteek bos leefgebiedveer één week volzuigt met bloed. Daarna valt ze van de gastheer af, legt duizend eitjes en sterft. Op plaatsen met lage begroeiing is de lucht redelijk vochtig en daar leven teken het best. Ze komen dus in natuurgebieden, maar ook in parken, tuinen en op boerderijen voor. De teek klimt op bijvoorbeeld een grashalm en wacht tot een dier voorbij komt.

Behalve inheemse tekensoorten worden sinds kort ook de Dermacentor reticulatus, een tropische gast, steeds vaker aangetroffen in Nederland. Men vermoedt dat dit komt door de  klimaatsverandering en door toename van het vakantieverkeer naar Zuid-Europa en import van dieren.

Teken controle
Teken brengen dus levensgevaarlijke ziektes over op mens en dier. De enige manier om deze ziektes te voorkomen, is tegengaan dat teken op de hond komen en bloed kunnen zuigen. Daarom is het advies om teken te bestrijden, zodat overdracht van ziekte voorkomen wordt. Gelukkig worden de ziekten pas overgebracht nadat de besmette teek enige tijd aangehecht heeft gezeten.

controleer op teken

Als u iedere dag uw hond controleert op teken en eventuele teken meteen verwijderd, voorkomt u ziekteoverdracht. Met de bij ons verkrijgbare tekenpen of tekenpincet kunt u een teek heel gemakkelijk zelf verwijderen zonder dat hierbij de kop van de teek in de huid achterblijft. Alcohol moet u vooraf niet gebruiken, want door “stress” kan de teek alsnog “braken” en zo de parasiet overbrengen. Achteraf kunt u het wondje ontsmetten met wat jodium. Mocht de kop van de teek onverhoopt achterblijven, bijvoorbeeld omdat u geen tekenpincet hebt gebruikt, dan is dit gelukkig meestal geen probleem.

Nog beter is het om te zorgen dat uw huisdier zo weinig mogelijk met teken in aanraking komt. Een overzicht van de beste middelen op dit moment:

Bescherming tegen teken bij honden
Seresto ®seresto Revolutionaire tekenband die werkt tegen teken en vlooien. De band is 8 maanden werkzaam, waterbestendig en geurloos. De band heeft een veiligheidssysteem. Geschikt voor honden vanaf 7 weken leeftijd.
Activyl TickPlus®activyl tickplus hond Spot-on pipet die maandelijks toegediend wordt. Pipet 1x per maand toedienen. (werkzame stof: permethrin en indoxacarb). Ook voor bescherming tegen vlooien en vlooienlarven.
 Vectra 3D®vectra 3d hond Geschikt voor honden vanaf een leeftijd van 7 weken. Toediening door middel van een spot-on pipet, 1x per maand. Werkt behalve goed tegen teken ook tegen vlooien en vlooienlarven, luizen en stalvliegen. Zeer geschikt ter preventie van tropische ziekten bij reizen naar het buitenland. Werkzame stof: dinotefuran, permethrin, pyriproxyfen.
 Scalibor®scalibor Halsband, waterproof en 6 maanden werkzaam. Ook voor preventie tegen ziekte in het buitenland. (deltamethrin).
 Bravecto®bravecto foto Een kauwtablet met leversmaak die beschermt tot 12 weken tegen vlooien en teken bij de hond. Het doodt vlooien binnen 8 uur en teken binnen 12 uur na aanhechting. Ook geschikt voor pups, drachtige en lacterende dieren, Collies en andere MDR1-rassen. (fluralaner). Voor honden vanaf 2 kg.
 Defendog®defendog Bij honden met een dikke vacht is het beter om geen losse pipetten te druppelen, maar om te sprayen met Defendog® waarbij het middel goed moet worden ingewreven, met name daar waar teken vaak zitten; achter de oren en op de kop. (permethrin).

Onze ervaring en die van onze klanten leert dat deze middelen erg effectief zijn tegen teken. Voor de kat zijn deze middelen NIET geschikt.

Als een dier met teken behandeld wordt, blijft de teek soms nog vast zitten in de huid, het kan dan lijken alsof het middel niet gewerkt heeft, maar dat is dan niet zo. De teek is al dood.

Let op; geen enkele van deze producten geeft een volkomen waterdichte bescherming, dagelijkse controle op teken blijft belangrijk. Alle bovengenoemde producten zijn bij Delta Dierenartsen extra voordelig verkrijgbaar.

Ziekte van Lyme

Bij de hond nemen we een rode ring door ziekte van Lyme niet waar. Bij de hond kan de Lymebacterie koorts, gebrek aan eetlust, sloomheid en kreupelheid veroorzaken. De bacterie kan gewrichtsontstekingen, zenuwverschijnselen en hartritmestoornissen veroorzaken. Als een behandeling (antibiotica) niet op tijd wordt begonnen, dan kan de hond blijvende beschadigingen overhouden of zelfs overlijden. Een snelle behandeling geeft meestal compleet herstel.

Bij honden is het waarschijnlijk dat er vaak infecties optreden, maar onduidelijk is op welke schaal de ziekte voorkomt omdat de ziekte lastig aan te tonen is. Bij onbegrepen koortspieken kan door het uitsluiten van andere oorzaken de verdenking Ziekte van Lyme waarschijnlijker worden. Maar de diagnose met zekerheid stellen blijft dus heel moeilijk. Bij een verdenking op ziekte van Lyme is het zaak om tijdig te behandelen (antibioticumkuur).

Babesiose (“hondenmalaria”)

Babesiose wordt veroorzaakt door de piroplasmose parasiet Babesia Canis. Deze parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en maakt ze kapot. De hond krijgt bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Zonder tijdig ingrijpen kan de hond hieraan dood gaan. De ziekte wordt ook wel “hondenmalaria” genoemd. De ziekte komt vooral voor in Zuid – Europa. Maar de afgelopen jaren zijn er een aantal gevallen van besmetting in Nederland geweest. Waarschijnlijk zijn dit teken die op honden of geïmporteerd vee meegenomen zijn uit Zuid – Europa die hier vervolgens overleven en nieuwe honden besmetten.

Om Babesiose te voorkomen bestaat er de Pirodog ® vaccinatie. Het is een vaccin dat vanaf 5 maanden leeftijd gegeven mag worden. De basisenting bestaat uit 2 x enten met 3 tot 4 weken tussentijd. Dieren die constant in een besmette omgeving verblijven, moeten ieder half jaar opnieuw gevaccineerd worden. Ook deze vaccinatie geeft geen 100% bescherming, maar eventuele ziekte verschijnselen zullen veel minder ernstig zijn. Deze enting adviseren wij wanneer uw hond voor langer verblijf meegaat naar gebieden in Zuid-Europa waar Babesia veel voorkomt.

Ehrlichiosis
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Ehrlichia Canis. Deze parasiet gaat ook in de bloedcellen van de hond zitten en veroorzaakt hoge koorts, sloomheid en gewichtsverlies. Zonder tijdig ingrijpen kan de hond hieraan dood gaan. Ehrlichia is regelmatig in Nederland vastgesteld en wordt net als Babesia meegenomen uit Zuid Europa.