Een sterilisatie bij de teef is het operatief weghalen van de eierstokken en indien nodig de baarmoeder.

Steriliseren heeft een aantal grote voordelen voor de gezondheid van uw huisdier. Bij de teef voorkomt steriliseren:

* Melkkliertumoren op latere leeftijd
Door de vrouwelijke hormonen uit de eierstokken wordt het ontstaan van melkliertumoren gestimuleerd. Hoe jonger de teef gesteriliseerd wordt, hoe minder de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel en hoe kleiner de kans is op melkliertumoren.

* Baarmoederontsteking op latere leeftijd
Wordt een teef niet gesteriliseerd dan staat zij haar hele leven onder invloed van vrouwelijke hormonen. Dit leidt vaak tot een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder zal dan alsnog operatief verwijderd moeten worden. Doordat de teef er vaak zeer ziek van is, is ze dan in een slechtere conditie om de operatie te ondergaan.

Andere voordelen zijn:

  • De teef wordt niet meer loops (geen gedoe)
  • Ze kan niet meer gedekt worden
  • Ze kan niet meer drachtig of schijnzwanger worden

Medisch gezien spreken wij bij de teef trouwens van een “castratie” maar om verwarring te voorkomen gebruiken wij het bekende woord sterilisatie.

Bij Delta Dierenartsen steriliseren wij honden vanaf 6 maanden leeftijd. Teven van bepaalde grotere hondenrassen adviseren wij om één keer loops te laten worden. Teefjes worden voor het eerst loops op een leeftijd van 6 tot 12 maanden. Is uw teef op dit moment loops, dan is het eerstvolgende beste moment van steriliseren ongeveer 3 maanden na de loopsheid. Teven worden gehecht met inwendige (zgn. intradermale) oplosbare hechtingen. Dit geeft de beste en mooiste wondgenezing en er hoeven achteraf geen uitwendige hechtingen verwijderd te worden.

sterilisatie poes

 

Tarieven sterilisatie hond

Richtprijzen sterilisatie teef (per 1 januari 2019)
< 10 kg€ 310
10 - 20 kg€ 320
20 - 30 kg€ 330
30 - 40 kg€ 345
40 - 50 kg€ 360
50 - 60 kg€ 380
> 60 kgvanaf € 395
Richtprijzen sterilisatie teef zijn inclusief gasnarcose, gebruik bewakingsapparatuur, operatiematerialen, medicatie en btw. Teven worden gehecht met inwendige (zgn. intradermale) oplosbare hechtingen. Dit geeft de beste en mooiste wondgenezing en er hoeven achteraf geen uitwendige hechtingen verwijderd te worden.

 

Petshirt/kraag
Wij raden bij teven na een operatie een medical pet shirt aan ter voorkoming van het likken aan de wond. Een petshirt wordt over het algemeen beter geaccepteerd dan een kraag. Een petshirt is bij ons verkrijgbaar. Wij doen na de operatie dan direct een goed passend petshirt om. Het petshirt is niet bij de prijs inbegrepen.