Lees hier meer over de maatregelen tegen coronavirus bij Delta Dierenartsen

7 maart 2020 – Op basis van wat we nu weten en wat er bekend is op dit moment over het coronavirus bij huisdieren:

  • Er is GEEN bewijs dat er dat het coronavirus COVID-19 gevaarlijk is voor katten en honden;
  • Er is GEEN bewijs dat mensen risico lopen om via hun huisdieren besmet te worden.

Het is altijd verstandig om je handen te wassen na contact met je huisdier. Niet alleen tegen een virus, maar ook tegen nare bacteriën als E Coli, Salmonella en andere ziekmakers die van dier op mens overdraagbaar zijn.

Delta Dierenartsen vindt het verder zoals altijd belangrijk dat je als huisdierbezitter aandacht blijft geven aan het zorgen van een goede weerstand en algehele gezondheid van jouw huisdier. Zorg er dus voor dat je huisdier beschermd is tegen inwendige en uitwendige parasieten, voorkom onder- en overgewicht bij je hond, kat of konijn. En zorg er tenslotte natuurlijk ook voor dat jouw huisdier goed beschermd is tegen dodelijke besmettelijke virussen en bacterien zoals Parvovirus, Hondenziektevirus, Kattenziektevirus, Leptospiren, Myxomatosevirus en RHD virus.

Volg hier het nieuws van de faculteit Diergeneeskunde over het Coronavirus bij huisdieren

Hier het advies van de KNMvD in relatie tot coronavirus bij huisdieren

Vragen & antwoorden over huisdieren en het Coronavirus

Hieronder vindt u een samenvatting van de KNMvD (bron: https://www.knmvd.nl/app/uploads/sites/1/2020/03/QA-Coronavirus.pdf)

Moet ik contact met huisdieren of andere dieren vermijden als ik besmet ben met COVID-19?

Hoewel er geen meldingen zijn van huisdieren of andere dieren die ziek zijn door het coronavirus is het raadzaam dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met huisdieren tot nader orde te beperken. Als u ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met uw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als dat niet mogelijk is, was uw handen voor en na het contact met uw huisdieren en draag een mondkapje.

Wat moet ik doen als mijn huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in de buurt was van een persoon met een COVID-19 infectie?

We weten nog niet of gezelschapsdieren besmet kunnen raken. Ook is onbekend of ze ziek kunnen worden door coronavirus COVID-19. Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest meteen persoon die besmet is metCOVID-19, neem dan contact met ons op. Als u met uw huisdier naar een dierenarts gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt. Geef aan dat er contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

Wat te doen als een huisdier in contact is geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus?

De COVID-19 uitbraak lijkt van een dierlijke bron af te komen. Het coronavirus verspreidt zich echter nu van persoon naar persoon. Dit gebeurt vooral via druppeltjes door hoesten of niezen. Belangrijk is dat er geen bewijs is dat huisdieren zoals honden en katten ziek kunnen worden van dit coronavirus. Ook is er geen bewijs dat ze het coronavirus kunnen verspreiden.

Zouden dierenartsen honden moeten vaccineren tegen het coronavirus?

Voor dieren zijn er wereldwijd enkele vaccins beschikbaar tegen coronavirussen die een infectie in het maagdarmkanaal veroorzaken. Deze vaccins hebben GEEN licentie voor bescherming tegen luchtweginfecties. Dierenartsen dienen dergelijke vaccins NIET te gebruiken. Er is absoluut geen bewijs dat honden vaccineren met beschikbare coronavaccins beschermt tegen de infectie door coronavirus COVID-19. De darm-en luchtwegvirussen zijn duidelijk verschillende varianten van het coronavirus. Er zijn momenteel geen vaccins beschikbaar voor luchtwegcoronavirusinfectie bij honden.

Hoe zit het met de melding dat een hond ‘besmet’ zou zijn met coronavirus COVID-19 in Hong Kong?

Op 28 februari werd bekend dat de hond van een besmette patiënt in Hong Kong ‘zwak positief ’ op coronavirus COVID-19 was getest. De autoriteit in Hong Kong heeft laten weten dat de hond, die ziekteverschijnselen heeft, in quarantaine is geplaatst. Er wordt verder onderzocht of de hond daadwerkelijk is besmet met het coronavirus. Of dat het testresultaat is veroorzaakt dooreen besmetting vanuit de omgeving. De website van de AFCD verklaart verder dat er ‘geen bewijs is dat gezelschapsdieren kunnen worden besmet met het coronavirus. Ook is er geen bewijs dat zij een bron van infectie zijn voor mensen’. In gebieden waar gevallen van COVID-19 bij mensen bekend zijn, is het advies voor eigenaren van huisdieren om de informatie te blijven volgen. Verder is het advies om goede hygiëne in acht te nemen (handen wassen voor en na contact met huisdieren en het dragen van een mondkapje bij ziekte.