Bent u van plan bent om met uw teef succesvol een nestje te fokken? Dan helpen wij u hierbij

Wij begeleiden al vele jaren diverse kennels. Ons uitgangspunt is: u bepaal zelf hoe veel en hoe vaak die begeleiding van ons moet zijn. Misschien bent u een beginnend fokker of juist zeer ervaren. Uiteraard kunt u hierbij op ons persoonlijke advies in uw specifieke situatie rekenen. Of het nu gaat om het meten van progesteron, het doen van KI, het maken van echo’s, het doen van keizersnedes en het doen van nestcontrole’s.

Progesteron

Een belangrijk onderdeel voor het fokken is het bepalen van het ideale dektijdstip. Dit kan nauwkeurig door de concentratie van het hormoon progesteron in het bloed te bepalen.

Het progesteron onderzoek wordt voor Delta Dierenartsen in de kliniek uitgevoerd. De progesteron uitslag is daarom altijd zeer snel, zeer nauwkeurig (ng/ml) en ook zeer betrouwbaar.

Uitslagen van onze in-huis Skyla® apparatuur is perfect vergelijkbaar met de onder fokkers bekende, maar inmiddels wat verouderde chemiluminescentie methode (Immulite®). Progesteron prikken kan bij ons op ieder moment van de dag. Omdat wij de bepaling in de kliniek doen is de uitslag snel bekend. Wij regelen alles voor u, u hoeft dus zelf geen bloedmonsters weg te brengen, of lang te wachten op de uitslag. Dit is voor u wel zo makkelijk.

Problemen rond de bevalling

Zijn er tijdenspup wolfshond delta dierenartsen de bevalling problemen, dan staan wij paraat. Onze dierenartsen en onze assistentes, 24 uur per dag paraat om u deskundige hulp te bieden. Het verrichten van een keizersnede hoort hier ook bij. Bij een keizersnede maakt Delta Dierenartsen gebruik van de meest veilige vormen van anesthesie aangepast op het individu. Wij gaan wij met speciale zorg om met moeder en de pups vlak na de geboorte. Zo hebben wij in de onze praktijk een speciale zuurstof bypass waar pasgeboren pups die dat nodig hebben mee geholpen kunnen worden.

Delta Dierenartsen beschikt bovendien over een modern echo apparaat waarmee in het laatste stadium van de dracht de fetal heart rate (hartslagfrequentie van de pups in de baarmoeder) kan worden bepaald; dit geeft informatie over de gezondheid en toestand van de pups in de laatste fase van de dracht en of er bijvoorbeeld ingegrepen moet werden met een keizersnede.

Nestcontrole

Na iedere bevalling vinden wij het verstandig om een nestcontrole uit te laten voeren. Hierbij controleren wij zowel  de pups als de teef. Wij onderzoeken de pups op aangeboren afwijkingen. Bij de teef controleren wij de algehele gezondheid, buik en baarmoeder. En natuurlijk wordt gecontroleerd of de melkgift in orde is. Soms is het nodig om de teef een injectie geven om de baarmoeder verder te laten krimpen.

Aanvullende onderzoekenvaginaal uitstrijkje teef rond dektijdstip

Wat als een nestje fokken tijdens eerdere pogingen niet gelukt is? Bij vruchtbaarheidsproblemen kunnen wij aanvullende onderzoeken verrichten zoals een vaginaal cytologisch en vaginoscopisch onderzoek, een bacteriologisch onderzoek bij de teef (soms ook wel uitstrijkje genoemd) en een echo onderzoek bij de teef. Ook een sperma onderzoek bij de reu is mogelijk.

Gynaecologisch onderzoek

Zeker bij een eerste dekking of als de teef niet eerder drachtig is geworden na eerdere mislukte dekkingen, is het verstandig om de teef vooraf te laten onderzoeken. Wij controleren dan het geslachtsapparaat van de teef. Een dracht is immers een hele belasting voor de teef en een goede gezondheid is essentieel. Eventuele afwijkingen aan het geslachtsapparaat kunnen daarnaast tot onvruchtbaarheid leiden. Kosten voor progesteron onderzoek zouden dan onzinnig zijn. Een vaginoscopisch onderzoek maakt deel uit van het onderzoek en indien daar aanleiding voor is, kan dit uitgebreid worden met bv. een echo van de buik.

Bacteriologisch onderzoek

Het op dag 1 van de loopsheid afnemen van een vaginaal uitstrijkje gevolgd door een bacteriologisch onderzoek met gevoeligheidsbepaling vinden wij alleen zinvol als daar aanleiding voor is. Dit is het geval bij een teef met vruchtbaarheidsproblemen. Zinvol kan het ook zijn als er afwijkingen bij het onderzoek van het geslachtsapparaat worden gevonden die zouden kunnen wijzen op een bacterieel probleem. Dit advies wordt ook gegeven door de faculteit Diergeneeskunde (specialist J. de Gier). Daarnaast komt het natuurlijk ook voor dat eigenaren van gewilde reuen soms een bacteriologisch onderzoek van de te dekken teef eisen, omdat zij geen risico willen lopen op besmetting van hun reu.

Progesteron onderzoek

grafiek progesteronMet behulp van progesteron metingen in het bloed is het juiste dektijdstip van de teef vrij nauwkeurig te bepalen. De kans op een vruchtbare dekking en meer pups nemen hierdoor toe. Met de bepaling volgen we heel nauwkeurig de stijging in de progesteronspiegel en nemen dat mee in ons advies.

 

Wij adviseren om op de 7e dag van de loopsheid te starten met het eerste bloedonderzoek. Vaak is dit bij het eerste verlies van bloederig vocht uit de vulva. Gemiddeld ontstaat de eisprong rondom dag 12 van de loopsheid, maar niet iedere teef houdt zich hier aan … Uit onderzoek is gebleken dat de eisprong kan wisselen. De eisprong kan plaats vinden tussen dag 7 tot en met dag 22 van de loopsheid.

Houdt er rekening mee dat het begin van de loopsheid niet altijd nauwkeurig wordt waargenomen. Sommige teven vertonen weinig of helemaal geen verschijnselen. Dit wordt een “stille loopsheid” genoemd. Dus het is mogelijk dat een teef al verder in de loopsheid is. Progesteronwaardes uit het verleden bij eerdere dekkingen bieden trouwens geen enkele garantie voor de loopsheid van de toekomst. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat het ideale dekmoment van verwante dieren zoals moeder en dochter, erfelijk bepaald is.

Bloedafname

De bloedafname vindt plaats en zodra de uitslag bekend is geven wij daarbij natuurlijk een passend dekadvies.

Na de uitslag kan het zijn dat u het advies krijgt om dezelfde of de volgende dag uw teef te laten dekken. Maar het kan ook zijn dat u bij onvoldoende stijging terug moet komen om opnieuw bloed te laten prikken. Gemiddeld zijn er drie tot vier bloedtesten nodig voor wij een positief dekadvies kunnen geven. Dit is per teef en per ras verschillend. Het is ook afhankelijk van andere factoren zoals het nauwkeurig detecteren van de loopsheid door de eigenaar. Algemene richtlijnen die wij hanteren voor het bepalen van het ideale dektijdstip vindt u hieronder. Dit is geen individueel advies !

Progesteron Tabel Delta Dierenartsen

Minder dan 2,5 ng/mlOver drie dagen bloedprikken
2,5-<6,0 ng/mlOver twee dagen bloedprikken
6,0-8,0 ng/mlVolgende dag bloedprikken
Vanaf 8,5 ng/mlLaten dekken
Op de dag van de eisprong is de progesteronspiegel tussen de 4,0 tot 8,0 ng/ml. Hogere progesteron metingen geven aan dat de eisprong al is geweest. De eicellen van de teef zijn op het moment van eisprong echter nog in een onrijp stadium! Bevruchting is nog niet mogelijk. Bevruchting is pas mogelijk vanaf 60 uur na de eisprong, wanneer de eicellen rijp zijn. Het optimale dektijdstip voor de teef is daarom ongeveer twee dagen na de eisprong.

Echo (drachtigheidsonderzoek)

Vanaf 25 dagen na de laatste dekking maken wij een echo van de dracht. Die zekerheid is prettig om niet allerlei voorbereidingen te hoeven doen als de teef toch niet drachtig is. Met een echo kun je het aantal levende pups schatten en iets zeggen over de conditie van de baarmoeder en vruchtwater. Met onze moderne echo apparatuur kunt u foto’s en een filmpje van het echo onderzoek op USB stick meekrijgen. U moet dan zelf een USB stick meebrengen tijdens de afspraak.

We kunnen uiterlijk een week voor de uitgerekende bevallingsdatum met een röntgenfoto nauwkeurig het aantal pups tellen.

Is een teef langer dan 63 dagen dachtig of als de teef niet lekker is, dan raden wij een echo aan. Wij kunnen met de “fetal heart rate” inschatten hoe de conditie van de pups is en of ingrijpen noodzakelijk is.

Tot slot

Als u behoefte heeft aan een persoonlijk advies, dan nodigen wij u van harte uit om een afspraak te maken.