Echo bij huisdieren 2016-12-13T14:09:28+00:00

Bij Delta Dierenartsen is het mogelijk om een echo van uw huisdier te laten maken

echo apparaatHet met behulp van echo in beeld brengen en beoordelen van alle verschillende organen vereist veel training, een hoop ervaring en dure specialistische apparatuur. Voor veel dierenartsen is dit niet haalbaar, maar bij Delta Dierenartsen zijn we blij wel over die kennis, kunde, ervaring en apparatuur te beschikken.

Regelmatig verwijzen collega dierenartsen uit Dronten, Lelystad en omgeving hiervoor speciaal naar ons door.

Wij verrichten o.a. uitgebreid hartonderzoek met kleuren-Doppler (cardiologie), internistisch onderzoek (borst- en buikholte) en drachtigheidsonderzoek (controle pups/kittens, vruchtwater, baarmoeder, fetal heart rate).

Hoe werkt echografie?

Een echo wordt opgewekt met ultrasoon oftewel onhoorbaar hoog geluid. Deze onhoorbare geluidsgolven worden door het lichaam weerkaatst en met behulp van de weerkaatsing wordt er door het echo-apparaat een beeld opgewekt en kunnen we bijvoorbeeld de buik en de organen goed van binnen bekijken. Omdat een echo op basis van ultrageluid werkt is het volledig veilig en pijnloos voor uw huisdier.

Moet mijn dier verdoofd worden?

Nee, een echo-onderzoek kan zonder verdoving worden uitgevoerd. Voor een echo moet een dier op de rug of op de zij worden gelegd. Sommige huisdieren vinden het in het begin even vervelend om op hun zij of rug te moeten liggen, maar het went meestal snel.

Als er een onderzoek van de buik of van het hart moet plaatsvinden scheren we indien nodig een klein gedeelte van de beharing weg, omdat haren veel storing op het beeld geven. Het onderzoek gebeurt in onze echokamer. Alles neemt, afhankelijk van het onderzoek, zo’n 15 tot 40 minuten in beslag. U mag als eigenaar gewoon meekijken.

Met echografie kunnen o.a. de volgende organen worden onderecho foto'szocht: Hart, lever, galblaas, milt, alvleesklier, nieren, blaas, eierstokken, baarmoeder, prostaat, darmen en lymfeklieren. Voor het maken van echo kunt u een afspraak maken in Dronten. Wordt u doorverwezen vanuit een andere dierenartspraktijk, vraag uw eigen dierenarts dan om de patiëntgegevens vooraf aan ons door te geven.

Voor een echo van de blaas verzoeken wij u om uw huisdier vooraf niet uit te laten.

Voor een buikecho verzoeken wij u om uw dier minimaal 8 uur nuchter te houden. In de praktijk betekent dit ’s ochtends geen eten, drinken mag wel.