Wormen 2016-12-13T14:09:27+00:00

“Mijn dier heeft geen wormen want ik zie ze niet … “

Dit is een veel gehoorde, ernstige misvatting. Een worminfectie gaat bij volwassen katten zelden gepaard met symptomen. Minstens 4,6% van de ontlasting van katten bevat bijvoorbeeld spoelwormeieren1.

Ook al merkt u misschien niets, worminfecties zijn erg schadelijk. Bij de meeste volwassen katten verloopt een worminfectie symptoomloos, maar wormen kunnen bij ernstige infecties diarree, hoestklachten, braakklachten, vermagering veroorzaken. Worminfecties vormen vooral een behoorlijk gezondheidsrisico voor u en uw omgeving. Met name kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand zijn in gevaar. De gevolgen van niet afdoende ontwormen kunnen mild tot ernstig zijn: van het verergeren van allergieën (zoals astma) tot blindheid en alveolaire echinococcose.

zandbakKatten die buiten komen doen ook vaak hun behoefte buiten. Katten kiezen vaak voor de zandbak en voor tuinen. Uit onderzoek blijkt dat veel zandbakken (25%) besmet zijn met spoelwormeieren2. Dit geeft reden tot bezorgdheid, met name voor spelende kinderen.

 

 

 

Besmetting:

Zogende poezen kunnen via de melk hun kittens besmetten met wormen. Daardoor hebben veel kittens al op jonge leeftijd al een worminfectie. Het is dan ook belangrijk dat moederpoes en kittens gelijktijdig een ontworming krijgen.

Volwassen dieren besmetten zichzelf door het opeten van rijpe wormeieren. Deze wormeitjes kunnen jarenlang in de buitenwereld overleven. Uitlaatveldjes en andere gebieden waar veel dieren hun behoeften doen zijn vaak behoorlijk besmet. Ook kan uw dier besmet raken door het opeten of oplikken van een zogenoemde “tussengastheer” zoals een muis, een slak of een vlo.

Ook de kat die binnen zit moet regelmatig worden ontwormd (en gevaccineerd!), omdat is aangetoond dat wij via onze schoenen wormeitjes en virusdeeltjes mee naar binnen nemen. Wanneer de kat gaat liggen op bv. de deurmat en daarna haar vacht schoonlikt, kan ze zich besmetten. Dit gebeurt vaker dan u denkt!

Eigenaren van katten die hun verantwoordelijkheid nemen, ontwormen hun kat daarom minimaal vier maal per jaar.

Algemene Europese ontwormingsrichtlijn:

Volwassen kat: minimaal 4x per jaar (1 keer per 3 maanden). Indien nodig (bijvoorbeeld bij een worminfectie) vaker.

Kitten: 3-5-7 weken leeftijd, daarna iedere maand tot 6 maanden leeftijd. Vervolgens minimaal 1 keer per 3 maanden.

Zogende poes: tegelijk ontwormen met zogende kittens.

Wij raden u aan om gebruik te maken van ontwormingsmiddelen die niet alleen de volwassen wormen, maar ook de larven doden zoals Milbemax®. Er zijn diverse mogelijkheden om dit bij kat gemakkelijk te doen. Van smakelijke, kleine tabletjes tot gemakkelijke pipetjes (spot-on) Profender® die in de nek gedruppeld dient te worden.

Vraag onze assistentes naar de mogelijkheden en informeer ook eens naar onze voordelige jaarverpakking (2×2 tabletten). Dit is een verpakking, waarmee u uw huisdieren verantwoord en toch ook erg voordelig het gehele jaar door kunt ontwormen.

Belangrijke preventieve maatregelen die u naast regelmatige ontworming als eigenaar kunt nemen zijn:

• Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne, vooral het handenwassen na contact met huisdieren en voor het eten
• Voorkom infectie door, waar mogelijk, het risico op een besmetting van het huisdier te beperken
• Ruim de ontlasting van het huisdier op, om besmetting van de omgeving met infectieuze parasitaire stadia te verminderen
• Minimaliseer de blootstelling van kinderen aan een ernstig of mogelijk besmette omgeving en leer ze goede persoonlijke hygiëne

Europese Richtlijn

1 P. Overgauw et.al. 2009 Zoonotic parasites in fecal samples and fur from dogs and cats in the netherlands, vetrinary Parasitology. 163(1-20: 115-22, 2009 Jul 7

2 F. van Knapen et.al Toxocara eieren in parken en zandbakken in de stad Utrecht, Tijdschrift voor diergeneeskunde 1993; 118:611-4